Príhovor ústredného riaditeľa ŠVPS SR na 54. ročníku konferencie expertov pre hygienu potravín
V poradí 54. ročník významnej konferencie tradične združujúcej expertov pre hygienu potravín otvorili o.i. ústrední riaditelia Státní veterinární správy ČR a ŠVPS SR.
Príhovor MVDr. Martina Chudého poukázal na
- Význam aktivít spadajúcich do portfólia hygieny potravín, ktoré sú jedným zo základov a pilierom potravinovej bezpečnosti v celom potravinovom reťazci „od farmy po stôl“.
- Každý krok – od výroby, cez spracovanie, skladovanie až po predaj – musí prebiehať tak, aby potraviny živočíšneho pôvodu zostali bezpečné, kvalitné a zdravotne nezávadné. Tu vidíme nezastupiteľnú úlohu úradných veterinárnych lekárov- expertov pre hygienu potravín, ktorá má byť verejnosti známa.
- Úradné kontroly v primárnej výrobe, spracovaní, distribúcii a maloobchode sledujú nielen hygienu a legislatívny súlad, ale aj epidemiologické ukazovatele a riziká šírenia nákaz, ako sú SLAK, africký mor ošípaných, vtáčia chrípka, salmonelóza či iné.
- Pracovať na princípe efektívnosti a racionality, čo znamená, že kontrolné orgány sú schopné sústreďovať svoje úsilie na skutočne rizikové oblasti, využívať moderné nástroje sledovania, laboratórne testy a systémy hodnotenia rizík a zároveň minimalizovať zbytočnú záťaž pre prevádzky a štátny rozpočet.
- Výkon úradnej kontroly potravín na Slovensku v blízkej budúcnosti smeruje k vytvoreniu modernej, efektívnej a transparentnej kontroly, ktorá bude založená na vedeckých poznatkoch, digitalizácii a spolupráci všetkých zúčastnených strán.
- V rámci zavádzania moderných postupov kontroly musia reflektovať aj environmentálne a spoločenské aspekty výroby potravín. Cieľom je prispieť k udržateľnému potravinovému systému, ktorý chráni zdravie ľudí, zvierat aj životné prostredie.
- Vyzdvihnutie odbornosti, profesionality a poctivého prístupu k zodpovednosti – avšak upozornenie na stav, že ak nebudú podmienky pre úradných inšpektorov adekvátne ako vo finančnom, materiálnom a personálnom vyjadrení, dospejeme do situácie, že nebude mať kto skontrolovať zvieratá na bitúnku, zbernom stredisku, či vykonať certifikáciu pred premiestnením a byť teda garantom spomínanej bezpečnosti, zdravotnej nezávadnosti či kvality potravín.
Želanie na konci
Na záver zaznelo želanie: „Prajem nám všetkým, aby sme v našej náročnej práci pokračovali s rovnakým nasadením, odhodlaním a hrdosťou na to, čo robíme, vo viere v lepšie časy pre veterinárnu spoločnosť. Našou prácou chránime nielen zdravie zvierat, ale predovšetkým zdravie ľudí a posilňujeme dôveru spotrebiteľov.
Nevzdávajme tento boj, podporujeme sa navzájom, iba tak máme šancu na úspech,“ dodal Martin Chudý.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.