Ako bezpečne rozmrazovať potraviny
Mrazené potraviny môžu obsahovať baktérie, ktoré sa môžu po rozmrazení množiť a spôsobiť alimentárne ochorenie. Správne postupy rozmrazovania znižujú riziko chorôb z potravín a obmedzujú plytvanie potravinami. Ak chcete bezpečne rozmraziť mrazené potraviny, postupujte podľa nasledujúcich rád.
1 Nevyhnutné množstvo
Pred rozmrazovaním rozlomte veľké kusy mrazených rýb, kreviet alebo bobúľ v balení. Rozmrazte len nevyhnutné množstvo potravín a zvyšok nechajte zmrazený.
2 Predíťte kontaminácii
Aby ste predišli kontaminácii iných potravín, mäso, ryby a morské plody rozmrazujte na podnose v chladničke.
3 Rozmrazovanie ovocia a zeleniny
Zeleninu a ovocie rozmrazujte pod tečúcou studenou vodou, najlepšie v pôvodnom obale
4 Čisté ruky a kuchynské pomôcky
Pri manipulácii s potravinami, napríklad pri lámaní väčších kúskov potravín na menšie, sa uistite, že máte čisté ruky a kuchynské pomôcky.
Nezabudnite
- Rozmrazené potraviny uchovávajte v pôvodnom obale alebo vo vhodnej nádobe, aby ste predišli kontaminácii.
- Potraviny rozmrazujte pri nízkej teplote, aby ste zabránili množeniu baktérií.
- Rozmrazené potraviny pred konzumáciou tepelne upravte, aby ste odstránili baktérie.
- Po rozmrazení potraviny znova nezmrazujte. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu na skladovanie, aby ste sa uistili, že potraviny zostanú bezpečné
EFSA je základným kameňom hodnotenia rizika EÚ v súvislosti s bezpečnosťou potravín a krmív. V úzkej spolupráci s národnými inštitúciami a v rámci otvorených konzultácií so svojimi zainteresovanými stranami poskytuje EFSA nezávislé vedecké poradenstvo a jasnú komunikáciu o existujúcich a vznikajúcich rizikách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, 2021.
Reprodukovanie je povolené, s výnimkou komerčných účelov, za predpokladu, že je uvedený zdroj
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.