Ako bezpečne rozmrazovať potraviny
Mrazené potraviny môžu obsahovať baktérie, ktoré sa môžu po rozmrazení množiť a spôsobiť alimentárne ochorenie. Správne postupy rozmrazovania znižujú riziko chorôb z potravín a obmedzujú plytvanie potravinami. Ak chcete bezpečne rozmraziť mrazené potraviny, postupujte podľa nasledujúcich rád.
1 Nevyhnutné množstvo
Pred rozmrazovaním rozlomte veľké kusy mrazených rýb, kreviet alebo bobúľ v balení. Rozmrazte len nevyhnutné množstvo potravín a zvyšok nechajte zmrazený.
2 Predíťte kontaminácii
Aby ste predišli kontaminácii iných potravín, mäso, ryby a morské plody rozmrazujte na podnose v chladničke.
3 Rozmrazovanie ovocia a zeleniny
Zeleninu a ovocie rozmrazujte pod tečúcou studenou vodou, najlepšie v pôvodnom obale
4 Čisté ruky a kuchynské pomôcky
Pri manipulácii s potravinami, napríklad pri lámaní väčších kúskov potravín na menšie, sa uistite, že máte čisté ruky a kuchynské pomôcky.
Nezabudnite
- Rozmrazené potraviny uchovávajte v pôvodnom obale alebo vo vhodnej nádobe, aby ste predišli kontaminácii.
- Potraviny rozmrazujte pri nízkej teplote, aby ste zabránili množeniu baktérií.
- Rozmrazené potraviny pred konzumáciou tepelne upravte, aby ste odstránili baktérie.
- Po rozmrazení potraviny znova nezmrazujte. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu na skladovanie, aby ste sa uistili, že potraviny zostanú bezpečné
EFSA je základným kameňom hodnotenia rizika EÚ v súvislosti s bezpečnosťou potravín a krmív. V úzkej spolupráci s národnými inštitúciami a v rámci otvorených konzultácií so svojimi zainteresovanými stranami poskytuje EFSA nezávislé vedecké poradenstvo a jasnú komunikáciu o existujúcich a vznikajúcich rizikách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, 2021.
Reprodukovanie je povolené, s výnimkou komerčných účelov, za predpokladu, že je uvedený zdroj