Situácia ohľadom katarálnej horúčky oviec (blue tongue, BTV-3) sa počas leta 2024 dynamicky zhoršovala v Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Luxembursku a Nemecku. 6. 9. 2024 boli oznámené 2 ohniská nákazy v Českej republike, 9. 9. pribudli ďalšie 3 ohniská. Ide o Ústecký a Karlovarský kraj (na hranici s Nemeckom).
Vzhľadom na prenos choroby prostredníctvom krv cicajúceho hmyzu je šírenie tejto choroby v letných mesiacoch pomerne rýchle.
Slovenská republika vykonáva pravidelný monitoring tejto choroby na celom území krajiny a doposiaľ ku dňu 10.9.2024 nebol potvrdený žiadny výskyt na našom území.
Všetky vnímavé premiestňované zvieratá (ovce, kozy a hovädzí dobytok) z infikovaných oblastí katarálnej horúčky oviec sú pod kontrolou regionálnych veterinárnych a potravinových správ a v prípade akéhokoľvek podozrenia na výskyt tejto choroby je Štátna veterinárna správa SR pripravená prijať nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia tejto choroby, vrátane úvah o realizácii núdzovej vakcinácie.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Regionálna veterinárna a potravinová správa Nové Mesto nad Váhom v súlade s ust. § 8f zákona č. 278/1993 Z.z. o správe majetku štátu v znení neskorších predpisov ponúka záujemcom prebytočný hnuteľný majetok štátu .
Ponuka na predaj prebytočného majetku je už neaktuálna
osobné motorové vozidlo ŠKODA FABIA Classic 1,4
typ : SCAZFX01FM5
rok výroby : 2001
zdvihový objem valcov motora : 1 397 cm³
maximálny výkon motora/otáčky: 44.0 kW
výrobné číslo karosérie TMBPH16Y623364516
farba : modrá
počet ubehnutých kilometrov (podľa stavu tachometra) : 281 100
STK, EK : neplatné
technický stav vozidla : primerané veku a počtu najazdených kilometrov
všeobecná hodnota vozidla vrátane DPH stanovená znaleckým posudkom 274,00 EUR
Súčasne s touto cenou je potrebné uhradiť cenu za vypracovanie znaleckého posudku vo výške 200,00 EUR a cenu zostatku PHM v nádrži 49,29 EUR.
Záujemcovia o kúpu motorového vozidla môžu predkladať svoje ponuky na vyššie uvedenú adresu v lehote 10 kalendárnych dní odo dňa nasledujúceho po zverejnení ponuky v zalepenej obálke s označením „Neotvárať – prevod vlastníctva HMŠ“ a s uvedením mena a adresy záujemcu. Predávajúci si vyhradzuje právo odstúpiť od ponuky kedykoľvek a bez uvedenia dôvodu.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Oznámenie o začatí jesennej kampane 2024 orálnej vakcinácie líšok proti besnote
Dátum publikácie:
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky oznamuje, že v dňoch od 7. októbra do 27. októbra 2024 bude prebiehať päťdesiata kampaň orálnej vakcinácie líšok proti besnote leteckou pokládkou na území Slovenskej republiky spolufinancovaná Európskou úniou.
Na orálnu vakcináciu líšok proti besnote bude použitá vakcinačná návnada LYSVULPEN por. a. u. v., ktorá obsahuje modifikovaný oslabený vakcinačný kmeň besnoty SAD Bern v celkovom počte 367 796 vakcinačných návnad.
Zmes je naplnená do plastikových toboliek (blistrov), ktoré sú obalené návnadovou hmotou. Návnada je čiernohnedej farby, guľatého alebo hranatého tvaru, pevnej konzistencie. Vakcinačné návnady sú v čase aplikácie v zmrazenom stave.
Pre človeka je vakcinačná návnada pri bežnom zaobchádzaní neškodná. Ak sa obsah blistra zapracovaného v návnade dostane na ruky, je potrebné ruky ihneď umyť vodou a mydlom. Ak sa obsah blistra dostane na sliznicu úst, nosa alebo očí človeka, je potrebné okamžite vyhľadať lekárske ošetrenie.
V prípade nálezu vakcinačnej návnady je potrebné sa vyvarovať manipulácii s ňou a urýchlene opustiť miesto nálezu z dôvodu minimalizácie pachovej stopy, ktorá by mohla líšku odradiť od príjmu vakcinačnej návnady.
V období distribúcie návnad a dva týždne po distribúcie návnad by malo byť vo vakcinačnej oblasti zabránené voľnému pohybu psov a mačiek, lebo sú potravinovými konkurentami z hladiska požierania návnad.
Keďže Česko a Rakúsko sú vyhlásené za krajiny bez výskytu besnoty a v Maďarsku je priaznivá situácia vo výskyte besnoty, vakcinácia líšok sa nebude vykonávať na územiach Regionálnych veterinárnych a potravinových správ (ďalej len „RVPS“):
Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Trnava, Senica, Komárno, Nové Zámky, Levice, Nitra, Topoľčany, Šaľa, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Prievidza, Púchov, Žiar nad Hronom, Zvolen, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Banská Bystrica, Martin a na území okresu Ružomberok.
Distribúcia
Letecká distribúcia bude vykonaná z letiska Poprad v Žilinskom kraji na území okresov Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš a na území celého Prešovského kraja a Košického kraja.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Budeme okrem čapovaného „Prosecca“ ponúkať aj čapované „Champagne“?
Dátum publikácie:
Niektoré slovenské reštauračné zariadenia, bary, predajne sudových vín, ale i mnohé predajné stánky na rôznych jarmokoch či gastro festivaloch našich obcí a miest uvádzajú vo svojej ponuke ako súčasný módny hit a veľké lákadlo pre okoloidúcich milovníkov vína tzv. „čapované Prosecco“.
Zákazníkovi ale v skutočnosti ponúknu len pohár „bublinkového vína“ / v cene pravého Prosecco, ak nie aj drahšie…/, vína, ktoré mnohokrát ani nevidelo Taliansko, dokonca ani nepochádza z jeho vychýrenej oblasti Prosecco, ako skutočného rodiska a domova tohto vína.
Výrobca za to mnohokrát nemôže, víno od výrobcu nasýtené s CO2 a naplnené do KEG nerezových alebo plastových sudov so správnym označením na štítku suda „sýtené perlivé víno“ sa na pulte predajní ako zázrakom premení na svetoznáme Prosecco.
Podobný podvod nastane, keď sa priamo v Taliansku u domácich výrobcov nakúpia, dovezú a predávajú na trhu SR vína v plastových tlakových nádobách objemu cca 20 až 25 litrov.
Takéto vína vyrobené z odrody „Glera“ aj keď sú vyrobené v oblasti Prosecco môžu byť označené výrobcom len ako Frizzante víno bez zemepisného označenia, čo znamená perlivé víno s prírodnou cestou získaným CO2, ale znova sa tento vinársky produkt na našom trhu nemôže označovať pojmom Prosecco.
Skutočného podvodu hrubého kalibru sa dopúšťajú tí obchodníci, ktorí ponúkajú takto označené vína v KEG alebo plastových nádobách spotrebiteľom vo výčapoch a reštauráciách, ale často aj renomované firmy na rôznych internetových stránkach.
Takýto obchodníci/priekupníci, ktorí nakúpia pri plnom vedomí sýtené alebo perlivé víno z veľkoskladov a hneď ho pre zákazníka premenujú na „čapované Prosecco“ sa často pritom nehanbia hrdiť svojou vysokou someliérskou odbornosťou a skúsenosťami s dodávateľmi a výrobcami priamo v Taliansku, pričom takéto nesprávne a zavádzajúce označenie uvádzajú aj na svojich stránkach, rôznych vývesných tabuliach, alebo pred svojimi prevádzkami.
Upozorňujeme preto týmto všetkých dovozcov, distribútorov, obchodníkov a predajcov na každom stupni obchodného reťazca, že takéto metódy tohto typu predaja sú hrubým porušovaním platnej legislatívy EÚ, a aj § 25 ods.2 písm. b) zákona č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve v znení neskorších predpisov. Zo strany oddelenia kontroly vína ŠVPS SR sú takéto predaje zastavované a sú ukladané sankcie.
Označovanie šumivého vína pojmom „Prosecco“ v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR je povolené len vínam s chráneným označením pôvodu pre presne zadefinované geografické územia v Taliansku, s presne definovaným výrobným postupom a vyrobeným z odrody Glera.
Chránené označenie pôvodu je v zmysle článku 104 Nariadenia (EU) 1308/2013 zverejnené v elektronickom registri v databáze e-ambrosia pod číslami:
PDO-IT-A0514;
PDO-IT-A0515;
PDO-IT-A0516.
Šumivé alebo perlivé víno s geografickým označením „Prosecco“ sa výhradne predáva v spotrebiteľských baleniach v sklenených fľašiach. Výroba a kvalita vína z tejto svetoznámej oblasti je prísne strážená vnútornou kontrolou samotných výrobcov, ako aj miestnou úradnou kapacitou štátneho dozoru v krajine pôvodu. Vylúčený a zakázaný je predaj v pretlakových nádobách väčších ako sklenené spotrebiteľské balenie.
Predávať voľne rozlievané víno s pretlakom CO2 je možné len pod označením – sýtené perlivé víno, perlivé víno.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Obnovenie vývozu živých zvierat od 28. augusta 2024 – opatrenie trvá
Dátum publikácie:
Vzhľadom na predpoveď teplôt na bulharsko – tureckej hranici pokračuje opatrenie, ktoré sa týka obnovenia vývozu živých zvierat do Turecka.
Žiadame organizátorov prepráv, vývozcov a prepravcov zvierat, aby pri plánovaní dlhých ciest brali do úvahy potreby zvierat, apelujeme na dodržiavanie súladu s požiadavkami nariadenia Rady (ES) č. 1/2005 o ochrane zvierat počas prepravy, ako aj dodržiavanie ďalších právnych predpisov v oblasti dobrých životných podmienok zvierat.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Štátna veterinárna správa SR reaguje na príspevky o konci domácich zabíjačiek a zmene registrácie chovateľov
Dátum publikácie:
Štátna veterinárna a potravinová správa SR reaguje na niektoré príspevky, ktoré šíria obavy o tom, že sa končia domáce zabíjačky a úplne sa mení systém registrácie pre chovateľov, ktorí chcú dochovať ošípané vo svojom zariadení.
Je možné vykonať domácu zabíjačku aj po 01.09.2024?
ÁNO, domácu zabíjačku je možné vykonať aj po prvom septembri, rovnako ako doposiaľ,presunom na registrovaný „D chov“. Každá fyzická osoba si môže kúpiť ošípanú z registrovaného chovu a vykonať si vlastnú domácu zabíjačku na svojom dvore do 24 hodín od premiestnenia ošípanej.
Domácu zabíjačku môže vykonať naďalej aj fyzická osoba, ktorá chová jednu alebo viac ako jednu ošípanú a má zaregistrovaný klasický chov ošípaných (nie „D chov“).
Domáca zabíjačka do 24 hodín po 01.09.2024 – rovnako ako pred 01.09.2024, nič sa nemení
Je možné dochovávať ošípanú na domáce zabitie?
ÁNO, každý občan SR si môže kúpiť ošípanú, dochovať do jatočnej hmotnosti a potom ju zabiť na domácu spotrebu.
Dochovanie ošípanej na zabitie – platné pred 01.09.2024
Prebehla registrácia „D chovu“, chovateľ mal povinnosť vyplniť registračné tlačivo, ktoré spolu s dokladom o premiestení ošípanej poslal do CRHZ predávajúci. Chovateľ „D chovu“ nemal povinnosť hlásiť do CRHZ zabitie ( preto aj zistenie Európskej komisie, že nie je prehľad či sa v D chove skutočne aj ošípaná nachádza)
Po 01.09.2024 tak môže naďalej konať t.j. môže dochovať ošípanú kúpenú pred 01.09.2024 na domáce zabitie, nemusí ju bezodkladne odporaziť, dochová ju a odporazí kedy potrebuje podľa vlastného uváženia o konaní domácej zabíjačky. Chov sa v tomto prípade nepreregistruje.
Ale v prípade, ak chce po 01.09.2024 do tohto chovu presunúť ošípanú na dochovanie je „D chov“ potrebné preregistrovať na klasický chov. Proces je jednoduchý a registrácia nie je spoplatnená. V takomto registrovanom klasickom chove môže chovateľ chovať aj viac ako 1 jednu ošípanú, čo v „D chove“ nebolo povolené.
V procese preregistrovania chovateľ vyplní žiadosť na registráciu chovu, tlačivo registrácia chovu do CRHZ a priloží súhlas vlastníka nehnuteľnosti, že v danej nehnuteľnosti môže chovať ošípané, pokiaľ je sám vlastníkom nehnuteľnosti, do žiadosti napíše číslo listu vlastníctva.
Podrobný postup na preregistráciu chovu je uvedený na web stránke Chov ošípanej na domácu spotrebu. Hlásenie o zabití ošípanej zasiela chovateľ do CRHZ elektronicky cez prístup farmára (vytvorenie prístupu nie je spoplatnené) takže úkon trvá pár minút.
Vedenie registra v chove je jednoduché zapisovanie dátumov prísunov a odsunov ošípaných.
Zdôvodnenie zavedenia preregistrácie „D chovov“
V roku 2018 bola pre SR a ďalších 5 krajín zrušená výnimka Európskou Komisiou na registráciu chovu s jednou ošípanou, všade inde táto povinnosť v EÚ krajinách už platila. Po zrušení tejto výnimky v SR bolo vykonaných niekoľko auditov orgánov Európskej Komisie v súvislosti s opatreniami na zabránenie šírenia afrického moru ošípaných ( AMO), pričom registrácia chovov ošípaných je neoddeliteľnou súčasťou boja s AMO.
Závery z auditu Európskej Komisie k téme africký mor ošípaných konaného v SR v roku 2023
V systéme CEHZ sa neuvádzajú žiadne informácie o tom, či sa na „farmách typu D“ chová v danom čase ošípaná, a pri všetkých týchto zariadeniach je v databáze zaznamenaných „0“ ošípaných. To nie je v súlade s požiadavkami uvedenými v článku 109 ods. 1 písm. c) nariadenia 2016/429.
Odporúčanie pre SR
Zabezpečiť registrovanie nekomerčných fariem a zaviesť mechanizmus, ktorý orgánu umožní pomocou vnútroštátnej databázy zistiť, či sa na „farmách typu D“ drží ošípaná, alebo nie. (Článok 84 a článok 109 ods. 1 písm. c) nariadenia 2016/429).
Sumár
Chovateľ nemal povinnosť hlásiť zabitie ošípanej do CEHZ a preto orgán veterinárnej správy pri kontrolách AMO nemal informácie o tom, či sa v danom „D chove“ nachádza ošípaná alebo nie. Bolo nevyhnutné vykonať zmeny.
Ďalším dôvodom bolo, že „D chovy“ boli zavedené na dochovanie jednej ošípanej do jatočnej hmotnosti a jej následného zabitia v domácnosti, ale v praxi sa zistilo, že zjednodušený systém registrácie „D chovu“ chovateľmi na držanie 1 ošípanej nebol dodržiavaný a v chove bolo držaných viac ako jedna ošípaná niekedy aj 11 kusov.
Tvrdenia
Nie je pravda, že registrácia chovov ošípaných platí od 1.7.2024 – táto povinnosť je zavedená zrušením výnimky na registráciu chovov s jednou ošípanou od novembra 2018. Bola snaha o zjednodušenie systému registrácie s jednou ošípanou, no pre EK bol tento systém nedostatočný a preto uložil SR odporúčania na odstránenie tohto stavu.
Poplatok za preregistrovanie: chovateľ, ktorý má povinnosť preregistrovať chov ošípaných z „D chovu“ na klasický chov musí zaplatiť správny poplatok vo výške 10€. Realita: nemusí platiť nič.
Tvrdenie, že chovateľ musí svoje ošípané okamžite zabiť bez ohľadu na jeho vek a hmotnosť nie je pravda. Pokiaľ v „D chove“ chová jednu ošípanú na zabitie (kúpenú pred 01.09.2024 a nie prasnicu), do doby kým ošípanú zabije si nemusí zaregistrovať klasický chov. Po 01.09.2024 chovateľ nesmie do „D chovu“ prisunúť ošípanú, ktorú chce dochovávať, ale pre dochovanie ošípanej musí mať zaregistrovaný klasický chov ošípaných. Takto môže chovať nielen jednu ošípanú, ale aj viac, ako sa to bežne v praxi robí.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Úradná veterinárna kontrola zameraná na dokladovú kontrolu a fyzickú kontrolu zariadenia a zvierat v zariadení ZOO Park, Franz Gartner s.p.
Dátum publikácie:
Úradnú kontrolu zariadenia vykonali veterinárni inšpektori RVPS Košice mesto dňa 2.9.2024 v dopoludňajších hodinách. ZOO park hosťuje v meste Košice do 8.9.2024
Zistenia počas kontroly
Chov slonov
samice vo veku 48 rokov
Na ustajnenie slúži prives, vnútorné rozmery sú 2,7m x 12,6m x 2,9m. Vnútorný výbeh je napojený na transportný prives a prekrytý plachtou. Rozmery su dĺžka 20mxl5m šírka 8m a výška 2,6m. Vozidlo na prepravu slonov sa využíva aj na ich prenocovanie. Sirka vozidla je vyššia o 50cm ako chrbtová výška slona, ktorá je 2,2 m.
Vonkajší výbeh ma rozmery 350 m2. Okrem vonkajšieho výbehu majú slony k dispozícii aj vnútorný vyber resp. stan s plochou 72,4 m2 a rozmermi 8×9,4m. Počas úradnej kontroly boli voľne vo výbehu a mali prístup k tieňu v časti krytej plachtou.
Slony sú pod neustálym dohľadom personálu, počúvajú na povely bez fyzického podnetu.
Personál v letných horúčavách sprchuje slony minimálne lx do dna.
Potrava: Slony majú prístup ku krmivu a vode. Seno a slama boli bez stôp zaplesnenia alebo znečistenia, bez cudzích zápachov. Pre návštevníkov sú v predaji balíčky s pochúťkami pre zvieratá – krájané jablká a mrkva. Doklad o zakúpenom ovocí a zelenine predložený
Podstielka s trusom sú vyvážané na vlečku resp. kontajner a budú likvidovane/odvezene do pomenovaného PD
Chov krokodílov
Krokodíly sú umiestnene v samostatnom chovnom priestore s temperovanou teplotou vody 28 stupňov Celzia. Návštevníci majú povolený prístup ku krokodílom len v sprievode personálu Zoo Parku. Krokodíly sú kŕmené hovädzím a kuracím mäsom a morskými rybami.
Tuleň
Chovaný je v samostatnom priestore s prístupom do bazéna s priemerom cca 7m. Tuleňa kŕmia rybami druhu makrela a haring, ktoré sú kupovane z Nemecka a skladovane v mrazničke s teplotou -20 stupňov Celzia. Predložený doklad o nákupe rýb. V čase kontroly personál tuleňa sprchoval v priestore, do ktorého ho zatvárajú aj na noc.
Klokany
V čase kontroly sa vo výbehu nachádzali 4 klokany, ktoré sa v noci sa zatvárajú do temperovaného priestoru
Ďalšie druhy zvierat
Ťavy, hovädzí dobytok, zebry, zebu, lamy, kozy, somáre, pštrosy, poniky a opica boli ustajnene vo výbehoch, ktorých rozmery spĺňali fyziologické požiadavky zvierat. Poskytovali úkryt pred nepriaznivým počasím, tieň. Mali k dispozícii vodu a krmivo.
Korytnačky, pytony, agamy a leguan boli ustajnene v dostatočne veľkých teráriách ( priestoroch). Mali k dispozícii vodu a kŕmia ich denne.
Voda určená na napájanie zvierat je z mestského vodovodu a napojená je cez vodovodný hydrant.
Sumár
Zariadenie vystavuje zvieratá verejnosti, nebola zaznamenaná drezúra zvierat
Všetky zvieratá boli v dobrom kondičnom a zdravotnom stave a nejavili príznaky ochorení . Preventívnu a terapeutickú veterinárnu starostlivosť zabezpečuje pomenovaný veterinárny lekár
Pri dokumentačnej kontrole preverené , či uvedene údaje v zozname zvierat súhlasili so skutočnosťou – bez diskrepancií
Skontrolovaná sprievodná dokumentácia TRACES certifikáty vystavená dňa 12.3.2024 talianskou veterinárnou autoritou na prepravu zvierat z Talianska na Slovensko.
Majiteľ predložil aj osvedčenie vodičov na prepravu zvierat
Fotodokumentácia
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Inšpektori RVPS Senica dňa 23.8.2024 zhabali v obci Kúty nezaregistrované kozy a barana, ktoré boli držané v nevyhovujúcich chovných podmienkach. Zvieratá boli umiestnené v štátnej karanténnej stanici v Martine.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Burčiak je sezónnym nápojom, ktorý sa na Slovensku teší veľkej obľube. Jeho špecifická chuť a jedinečný proces výroby ho robia výnimočným. Kvalita burčiaku však môže byť veľmi rôznorodá a závisí od viacerých faktorov. Čo ovplyvňuje kvalitu burčiaku a ako rozpoznať ten pravý, kvalitný nápoj.
Čo je burčiak?
Burčiak podľa §12 platného zákona č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve v znení neskorších predpisov je možné označiť a vyrobiť len z hrozna dopestovaného na Slovensku.
Burčiak je čerstvý produkt kvasenia hroznového muštu, ktorý sa pije v počiatočných štádiách fermentácie. Obsahuje kvasinky, cukor a alkohol v rôznych pomeroch, v závislosti od stupňa fermentácie.
Ide o prechodný produkt medzi hroznovým muštom a mladým vínom, pričom jeho alkoholový obsah sa môže pohybovať od 1% až do 6%. Burčiak je populárny najmä na jeseň, počas zberu hrozna.
V zmysle ES nariadenia 1308/2013 príloha VII časť II – Kvasiaci zahraničný mušt prepravený na Slovensko je možné predávať ale musí sa označiť ako čiastočne prekvasený hroznový mušt „Kvasiaci hroznový mušt“ je produkt získaný kvasením hroznového muštu so skutočným obsahom alkoholu vyšším ako 1 obj. %, ale nižším ako tri pätiny jeho celkového obsahu alkoholu v objemových percentách.
Čo ovplyvňuje kvalitu burčiaku
Kvalita hrozna
Kvalita burčiaku začína už na vinici. Hrozno, z ktorého sa burčiak vyrába, musí byť zdravé, zrelé z registrovaných pestovaných viníc. Chuť, aróma a štruktúra burčiaku sú priamo ovplyvnené odrodou hrozna a podmienkami jeho výroby.
Najlepší burčiak je z odkaleného muštu zakvaseného kultúrnou kvasinkou Saccharomyces cerevisiaea a fermentácia prebieha pri riadenej nízkej teplote. Pri týchto podmienkach je najviac aromatických látok zachovávaných v nápoji s typickou mliečno-zelenožltou farbou burčiaku.
Tieto odrody sú jednou z najobľúbenejších pre výrobu burčiaku. Burčiak z týchto odrôd má sviežu, ľahko ovocnú muškátovú vôňu s jemným nádychom kvetov.
Veltlínske zelené
Táto odroda produkuje burčiak s výraznou kyslosťou a korenistými tónmi, čo ho robí ideálnym pre tých, ktorí preferujú ostrejšie chute.
Rizling rýnsky, Rizling vlašský
Burčiak z Rizlingu rýnskeho je často komplexnejší, s výraznejšou arómou citrusov a medu. Je to výborná voľba pre tých, ktorí hľadajú bohatší nápoj.
Frankovka modrá, Modrý portugal
Hoci sa burčiak z modrých odrôd vyrába menej často, Frankovka modrá ponúka zaujímavú alternatívu s jemne trpkým charakterom a ovocnými tónmi.
Čistota a hygiena pri výrobe
Proces výroby burčiaku je veľmi citlivý na hygienu. Akékoľvek nečistoty alebo baktérie môžu negatívne ovplyvniť chuť a vôňu nápoja. Preto je dôležité, aby sa pri výrobe burčiaku dodržiavali prísne hygienické podmienky.
Stupeň fermentácie
Kvalitný burčiak by mal byť v optimálnom štádiu fermentácie, kedy je chuť sladká, ale už cítiť aj jemný nádych alkoholu. Príliš skorý burčiak môže byť príliš sladký a ťažký na žalúdok, zatiaľ čo príliš neskorý už môže mať ostrú chuť alkoholu a stráca svoju charakteristickú jemnosť a prejavuje sa horčina v chuti čo je znak prechodu do „rampáša“.
Podmienky skladovania
Burčiak je veľmi citlivý na teplotu a svetlo. Najlepšie sa uchováva v chladnejšom prostredí, ideálne medzi 10 a 15 °C, a mal by sa konzumovať čerstvý, pretože rýchlo mení svoju chuť a charakter.
Ako rozpoznať kvalitný burčiak?
Vzhľad
Kvalitný burčiak má jemne zakalenú zelenožltú, žltú až zlatistú farbu. Príliš tmavá, hnedá až čajová môže byť známkou nesprávneho procesu výroby alebo falšovania výroba z takzvaného „vodnáru“- šupky zaliate vodou a následne vylisované.
Vysoká nahnedlá farbva určuje podozrenie na nekvalituSprávna farba odkaleného burčiaku z Moravského muškátu
Vôňa
Správne pripravený burčiak má výraznú ovocnú vôňu po pomletom hrozne s nádychom kvasiniek. Ak cítite nepríjemné pachy, ako sú hniloba alebo plesne, je lepšie taký burčiak nekonzumovať.
Chuť
Burčiak by mal mať sladkú, ovocnú chuť s jemnou horkosťou po kvasinkách. Nemal by byť príliš sladký, ale ani kyslý alebo horký.
Penivosť
Pri nalievaní by mal burčiak jemne peniť, čo je znakom aktívnej fermentácie. Príliš intenzívna pena však môže naznačovať nadmerné kvasenie pri vysokej teplote.
Miesto nákupu: Dôverujte overeným zdrojom
Najlepší burčiak nájdete u renomovaných vinárov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti a dobrú povesť. Vyhnite sa kupovaniu burčiaku na miestach, kde nemáte záruku kvality, ako sú neoverené stánky na trhoch. Mnohé vinárstva ponúkajú možnosť nákupu priamo na mieste, kde si môžete overiť kvalitu a čerstvosť burčiaku.
Záver
Burčiak je jedinečný nápoj, ktorý prináša so sebou chuť jesene a radosť z vinobrania. Ak si chcete vychutnať tento nápoj v jeho najlepšej podobe, je dôležité venovať pozornosť jeho kvalite.
Dobré hrozno, čistý výrobný proces a správne skladovanie sú kľúčom k tomu, aby bol burčiak nielen chutný, ale aj zdravý. Pri výbere burčiaku sa spoliehajte na svoje zmysly – vzhľad, vôňa a chuť vám najlepšie napovedia, či máte pred sebou kvalitný produkt.
Spotrebiteľ by sa nemal ulakomiť na príležitostný prícestný predaj v stánkoch, v ktorých mnohokrát nie je zabezpečené chladenie. Najlepšie je kupovať burčiak priamo u vinára.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Štátna veterinárne a potravinová správa SR (ŠVPS SR) vykonáva prostredníctvom regionálnych veterinárnych a potravinových správ (RVPS) pravidelné úradné kontroly v schválených potravinárskych prevádzkarňach pre zber a balenie medu vo frekvencii 1 x mesačne. Aktuálne je na zozname schválených prevádzkarní 28 subjektov.
Okrem plánovaných úradných kontrol vykonávajú RVPS aj cielené kontroly a kontroly na základe podnetov a sťažností , kontroly dovozu medu v rámci výmeny s členskými štátmi EÚ a z tretích krajín. Zároveň vykonávame úradné kontroly aj u registrovaných prvovýrobcoch medu.
Tieto úradne veterinárne kontroly produktov živočíšneho pôvodu sa vykonávajú podľa zákona č.39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov.
Kontroly medu, ktorý je uvádzaný na trh v SR (kontroly vykonávané v obchodnej sieti vrátane kontrol na trhoviskách, veľkoobchodných skladoch, u distribútorov potravín, kontroly predaja medu na diaľku – internetový predaj) vykonávajú RVPS a tieto úradné kontroly sú vykonávané podľa zákona č.152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov.
Úradné kontroly medu, ktorý je uvádzaný na trh, sú zamerané na hygienu predaja, skladovanie, označovanie, vysledovateľnosť a súčasťou kontrol je aj úradný odber vzoriek medu.
Úradné kontroly medov sú vykonávané nediskriminačným spôsobom tzn. rovnakých spôsobom sú kontrolované medy od slovenských výrobcov a rovnakým spôsobom sú kontrolované medy z iných členských štátov a tretích krajín.
Všetky medy, ktoré sú umiestňované na trh v SR musia spĺňať požiadavky platnej legislatívy. Úradné kontroly medov sa vykonávajú aj na trhoviskách a musia spĺňať požiadavky platnej legislatívy rovnako ako všetky medy umiestňované na trh v SR.
Vzorky
Vo vzorkách medu je možné stanoviť rezíduá rôznych veterinárnych liekov, napríklad antibiotík ako tylozín, linkomycín či streptomycín alebo rôzne sulfonamidy, tetracyklíny, chinolóny či kyselinu oxolínovú a podobne. Vo veterinárnom a potravinovom ústave Bratislava dokážeme zistiť aj prítomnosť liečiva nitroimidazol.
V rámci vyšetrenia na kontaminanty sa stanovuje obsah olova a hydroxymetylfurfural. V prípade podozrivého nálezu uskutočňujeme izotopovú analýzu v zahraničí – laboratórium Intertek Bremen – Nemecko, ktorú pre nás zabezpečuje Národné referenčné laboratórium pre med – veterinárny a potravinový ústav Dolný Kubín.
Rovnako vieme v prípade podozrení z falšovania medu vykonať kontrolu aktivity cudzích enzýmov ako aj dôkaz na amoniakový sulfitový kulér v prípade tmavo sfarbených medov. Ďalej určujeme zloženie cukrov – sacharózy, glukózy, fruktózy. Meriame tiež vodivosť, kyslosť a diastázu medu.
Kontroly u prvovýrobcov v SR
V roku 2023 bolo zaregistrovaných 6907 prvovýrobcov včelieho medu, celkovo bolo u nich vykonaných 118 kontrol. Nedostatky neboli zistené pri žiadnej kontrole. Úradné kontroly sa vykonávajú bez oznámenia vopred. Hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva medu konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam ustanovuje Nariadenie vlády SR č. 360/2011 Z.z.
Výsledky kontrol v roku 2024
Celkovo bolo k 27.8.2024 odobratých 103 vzoriek medu, ktoré boli podrobené laboratórnym vyšetreniam – označenie, zloženie – sacharóza, glukóza, fruktóza, hydrofymetylfurfural (HMF), enzýmová aktivita cudzích enzýmov β – fruktofuranozidáza a β/γ amyláza, E 150d amoniakový sulfitový kulér.
V jednej vzorke boli prekročené požiadavky na množstvo hydroxymetylfurfuralu. Dve vzorky nevyhoveli požiadavkám na označovanie. Dve vzorky nevyhoveli v znaku diastatická aktivita.
Roky 2022 a 2023
V roku 2022 bolo celkovo odobratých 151 vzoriek medu,8 vzoriek bolo nevyhovujúcich (5,3 %). Príčinou nevyhovujúcich vzoriek bolo nedodržanie požiadaviek na zloženie (nevyhovelo 6 vzoriek, čo je 7,06 % z počtu vzoriek odobratých na zloženie), v jednej vzorke medu sa zistila prítomnosť rezíduí veterinárnych liekov – tylozín (1,92 % z počtu vzoriek odobratých na rezíduá veterinárnych liekov) a pri 3 vzorkách bolo nevyhovujúce označovanie.
V roku 2023 bolo celkovo odobratých 215 vzoriek medu, 5 vzoriek bolo nevyhovujúcich (2,33 %). V troch vzorkách boli prekročené požiadavky na množstvo hydroxymetylfurfuralu. Jedna vzorka nevyhovela požiadavkám na označovanie – spotrebiteľské balenie bez označenia v Slovenskom jazyku. V jednej vzorke bola zistená prítomnosť ciprofloxacínu.
Pri každom porušení požiadaviek platnej legislatívy pri nevyhovujúcom výsledku vyšetrenia vzoriek medu , ako aj pri zisteniach v rámci úradných kontrol, uloží orgán úradnej kontroly prevádzkovateľovi pokutu.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Informácie Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (WOAH) k téme šírenia vírusu opičích kiahní
Dátum publikácie:
Svetová organizácia pre zdravie zvierat (WOAH) pozorne monitoruje rýchle šírenie nového kmeňa vírusu mpox medzi ľuďmi. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 14. 8. 2024 stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením vírusu opičích kiahní v afrických štátoch. Vírus sa šíri vo viac ako desiatich afrických krajinách a prevláda najmä jeho nový variant.
Klinické príznaky
Poškodenia kože, chrasty, horúčka a opuchnuté lymfatické uzliny u zvierat (hlodavcov, primátov, iných cicavcov) aj u ľudí. Vírus mpox sa môže prenášať zo zvierat na ľudí, ako aj z ľudí na zvieratá.
WOAH aktívne povzbudzuje svojich členov na prijímanie vhodných opatrení na zníženie rizika šírenia vírusu. Na zníženie rizika prenosu medzi človekom a zvieraťom WOAH pripravila usmernenia pre rôzne rizikové skupiny, neustále konzultuje svoje referenčné centrá a expertné skupiny o mpox, pričom spolupracuje so svojimi partnermi (napr. WHO) v rozvíjaní prístupu Jedno zdravie.
Verejnosť
WOAH odporúča prijať vhodné hygienické opatrenia, vrátane opatrení biologickej bezpečnosti, ako je umývanie rúk a používanie osobných ochranných prostriedkov pred a po manipulácii so zvieratami z domácnosti s pravdepodobným alebo potvrdeným prípadom mpox u ľudí. WOAH rovnako odporúča nepribližovať sa, ani sa nedotýkať chorých alebo uhynutých zvierat v postihnutých oblastiach a informovať veterinárneho lekára v prípade výskytu klinických príznakov choroby u zvierat.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Obnovenie vývozu živých zvierat od 28. augusta 2024
Dátum publikácie:
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky oznamuje, že s ohľadom na predpokladaný vývoj vonkajších teplôt na Bulharsko – tureckej hranici ruší pozastavenie vývozu živých zvierat do Turecka s účinnosťou od 28. augusta 2024.
Zrušenie pozastavenia vývozov živých zvierat do Turecka môže podľa aktuálnych predpovedí teplôt trvať do utorka, 3. septembra 2024, po tomto termíne môže byť zákaz vývozu živých zvierat do Turecka opätovne obnovený.
Web pravdepodobne nebude dobre pracovať s vaším nepodporovaným prehliadačom. Podporujeme aktuálne verzie prehliadačov ako Chrome, Firefox, Opera, Edge.