Dňa 27.7.2016 bolo laboratórnym vyšetrením potvrdené primárne ohnisko infekčnej anémie koní na Slovensku. Choroba bola diagnostikovaná u jedného koňa súkromného chovateľa v obci Veľké Lovce okres Nové Zámky.
ŠVPS SR Bratislava a RVPS Nové Zámky bezodkladne prijali nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia infekčnej anémie koní na Slovensku. Opatrenia zahŕňajú dočasný zákaz pretekov a zvodov koní v 10km pásme od ohniska choroby, klinické vyšetrenie všetkých koní v 10km pásme od ohniska choroby ako aj odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie EIA.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Mimoriadne núdzové opatrenie pre ovčie a kozie mlieko v súvislosti s výskytom kliešťovej encefalitídy
Dátum publikácie:
Na základe § 6 ods. 5 písm. a) druhý bod a § 34 ods. 1 písm. b) zákona č. 39/2007 Z. z. oveterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov týmto mimoriadnym núdzovým opatrením,
Nariaďujem
Všetkým chovateľom (vlastníkom a držiteľom) oviec a kôz na pastve, ktorí uvádzajú na trh nepasterizované surové ovčie mlieko a nepasterizované surové kozie mlieko určené na priamu ľudskú spotrebu alebo ho spracúvajú alebo dodávajú na výrobky vyrobené so surovým ovčím alebo kozím mliekom, ktorých výrobný proces nezahŕňa tepelné ošetrenie pasterizáciou:
Neuvádzať na trh surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko a výrobky z neho bez pasterizácie podľa Prílohy III, oddiel IX, kapitola II, bod II písm. a) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu (Mimoriadne vydanie Ú.v. EÚ, kap. 3/zv. 45) v platnom znení, ak sa v úradne odobratej vzorke potvrdí laboratórnym vyšetrením prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy.
Odôvodnenie
Podľa hlásení orgánov verejného zdravotníctva sa v Slovenskej republike vyskytujú prípady ochorení na kliešťovú encefalitídu u pacientov, ktorí majú v anamnéze konzum ovčieho syra.
Vzhľadom na vážne nebezpečenstvo pre zdravie ľudí, ktoré predstavuje táto zoonóza – kliešťová encefalitída, nariaďuje hlavný veterinárny lekár Slovenskej republiky toto mimoriadne núdzové opatrenie. Na nariaďovanie mimoriadnych núdzových opatrení sa podľa§ 52 ods. 1 písm. h) a n) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Výsledky vyšetrenia surového mlieka na prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy
Dátum publikácie:
Hlavný veterinárny lekár Slovenskej republiky nariadil 2.6. 2016 na základe § 6 ods. 5 písm. a) druhý bod a § 34 ods. 1 písm. b) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov mimoriadne núdzové opatrenia.
Dôvodom bolo hlásenie z dvoch miest, a to Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica o výskyte ochorení u ľudí na kliešťovú encefalitídu u pacientov, ktorí mali v anamnéze konzum ovčieho syra. Vzhľadom na vážne nebezpečenstvo pre zdravie ľudí, ktoré predstavuje táto zoonóza – kliešťová encefalitída, vyhlásil hlavný veterinárny lekár Mimoriadne núdzové opatrenia.
Nariadenie
Nariadené bolo všetkým chovateľom (vlastníkom a držiteľom) oviec a kôz na pastve, ktorí uvádzajú na trh nepasterizované surové ovčie mlieko a nepasterizované surové kozie mlieko určené na priamu ľudskú spotrebu alebo ho spracúvajú alebo dodávajú na výrobky vyrobené so surovým ovčím alebo kozím mliekom, ktorých výrobný proces nezahŕňa tepelné ošetrenie pasterizáciou.
Neuvádzať na trh surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko a výrobky z neho bez pasterizácie podľa Prílohy III, oddiel IX, kapitola II, bod II písm. a) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu (Mimoriadne vydanie Ú.v. EÚ, kap. 3/zv. 45) v platnom znení, ak sa v úradne odobratej vzorke potvrdí laboratórnym vyšetrením prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy.
Vykonanie vzoriek
Regionálne veterinárne a potravinové správy v Slovenskej republike bezodkladne vykonali úradný odber bazénových vzoriek surového ovčieho mlieka a surového kozieho mlieka na dôkaz vírusu kliešťovej encefalitídy metódou PCR na Veterinárnom a potravinovom ústave Dolný Kubín v chovoch na produkciu surového ovčieho mlieka a surového kozieho mlieka, ak bola produkcia mlieka určená na výrobu mliečnych výrobkov vyrobených zo surového mlieka.
V chovoch, ktoré boli určené regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva ako miesta, kde v anamnéze pacientov bola uvedená konzumácia ovčieho syra, boli opakovane odobraté úradné vzorky ovčieho mlieka. Výsledky vyšetrení boli negatívne.
Od 2.6. 2016 do 9.6. 2016 bolo celkom vyšetrených 171 vzoriek surového ovčieho a kozieho mlieka. U všetkých vzoriek boli negatívne výsledky vyšetrenia surového mlieka na prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy.
Vo vyšetrovaní ďalších doručených vzoriek sa pokračuje.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Katarálna horúčka oviec, začiatok sezóny bez výskytu vektora 2015
Dátum publikácie:
V súvislosti s entomologickým monitoringom určujeme začiatok sezóny bez výskytu vektora s platnosťou od 16. decembra 2015 a nasledovne nariaďujeme:
od 16. decembra 2015 pozastaviť odber vzoriek od sentinelových zvierat v súlade s Plánom prieskumu katarálnej horúčky oviec v Slovenskej republike v roku 2015. Odber vzoriek od sentinelových zvierat bude pokračovať po ohlásení sezóny s výskytom vektora v roku 2016 v súlade s Plánom prieskumu katarálnej horúčky oviec v Slovenskej republike v roku 2016.
od 16. decembra 2015 premiestňovať zvieratá v súlade s požiadavkami Nariadenia Komisie č. 1266/2007 z 26.októbra 2007, Mimoriadneho núdzového opatrenia MNO-3795/2015 z 23.11.2015 a usmernenia č. 4027/14-225.
od 16. decembra 2015 pozastaviť povinné ošetrenie dopravných prostriedkov aplikáciou schválených insekticídov alebo repelentných prostriedkov na mieste nakládky v prípade zvierat zo zakázanej zóny cez oblasti mimo zakázanej zóny a z oblasti mimo zakázanej zóny cez zakázanú zónu.
od 16. decembra 2015 vykonávať entomologický monitoring v sezóne bez výskytu vektora – aspiračné lapače musia byť funkčné minimálne jednu noc za mesiac.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Od roku 1994 sa v SR úspešne realizuje orálna vakcinácia líšok proti besnote. V auguste 2006 bol v Slovenskej Republike potvrdený prípad besnoty u líšky. Od augusta 2006 do 8.1.2013 nebol na území Slovenskej Republiky potvrdený žiadny prípad besnoty. Od januára 2013 bolo v Slovenskej republike po období 6 rokov bez výskytu besnoty v blízkosti hraníc s Poľskom v okrese Bardejov potvrdených 7 nových prípadov besnoty (4 líšky, 2 psy, 1kuna). V roku 2014 nebol zaznamenaný prípad besnoty.
V roku 2015 bola 5. januára potvrdená besnota u uhynutej líšky v katastri obce Plaveč (okres Stará Ľubovňa)
Vzhľadom na nákazovú situáciu v súvislosti s výskytom besnoty v susedných krajinách (Poľsko, Ukrajina) bude na území Slovenskej Republiky pokračovať orálna vakcinácia líšok. Nakoľko Česká republika a Rakúsko sú vyhlásené za krajiny bez výskytu besnoty a v Maďarsku je priaznivá situácia vo výskyte besnoty, vakcinačné územie Slovenskej republiky tvoria okresy: Žilina, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Levoča, Prešov, Sabinov, Bardejov, Vranov nad Topľou, Svidník, Stropkov, Humenné, Medzilaborce, Snina, Stará Ľubovňa, Košice, Košice – okolie, Michalovce, Sobrance, Rožňava, Spišská Nová Ves, Gelnica, Trebišov.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Stanovenie podmienok na zabíjanie produktov rybolovu a na ambulantný predaj produktov rybolovu na rok 2014
Dátum publikácie:
Vydávame usmernenie vo veci ambulantného predaja produktov rybolovu a zabíjania produktov rybolovu v Slovenskej republike na rok 2014 v súlade s platnými predpismi súvisiacimi s týmito činnosťami.
Požiadavky na predaj rýb
a) Na ambulantný predaj živých rýb konečným spotrebiteľom postačuje registrácia (ohlásenie začatia činnosti) na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len „RVPS“) podľa územnej pôsobnosti, v ktorej sa predaj vykonáva.
b) Hygienické požiadavky na stánkový predaj/ambulantný predaj sú ustanovené v legislatíve EÚ a v národnej legislatíve v: – Prílohe II, Kapitola III nariadenia (ES) č.852/2004 o hygiene potravín v platnom znení – V §14 až §18 výnosu MP SR a MZ SR z 12.apríla 2006 č.28167/2007-OL, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín y na priame dodávanie malého množstva potravín (Oznámenie č.4/2008 Z. z)
– Vo Vyhláške MPRV SR č.425/2012 Z. z. o produktoch rybolovu a výrobkoch z nich
– Príloha III, Oddiel VIII bod č.2 nariadenia (ES) č.853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu v platnom znení, t.j. V tohto Oddielu VIII. Je potrebné tiež zabezpečiť, aby obalový materiál nebol zdrojom kontaminácie. na maloobchod sa vzťahujú aj kapitola III časť A,C a D, kapitola IV časť A a Kapitola
Musia sa dodržiavať nové predpisy, ktoré sa týkajú požiadaviek na označovanie – nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č.1379/2013 o spoločnej organizácii trhov s produktmi rybolovu a akvakultúry, ktorým sa menia nariadenia Rady (ES) č.1184/2006 a (ES) č.1224/2009 a zrušuje nariadenie rady (ES) č.104/2000 – na uplatňovanie kapitoly IV od 13.decembra 2014 a NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS, smernica Komisie 1999/10/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/13/ES, smernice Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/2004, ktoré sa uplatňuje od 13. decembra 2014.
Ak sa predaj kaprov bude vykonávať napr. pred hypermarketmi v tejto súvislosti sa musia plniť požiadavky uvedené v zákone č.178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a o zmene a doplnení zákona č.455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.
Požiadavky na zabíjanie rýb
Podmienky na zabíjanie rýb musia byť v súlade s § 22 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o veterinárnej starostlivosti“) a nariadenia vlády SR č. 432/2012 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania (ďalej len „NV SR č. 432/2012 Z. z.“)
plynným oxidom uhličitým, ryby musia byť úplne ponorené do vody
prístrojom na mechanické omráčenie
Použitie týchto prístrojov sa však nevyžaduje pri zabíjaní rýb v prevádzkarňach s malou kapacitou a pri sezónnom predaji a pri zabíjaní rýb pre vlastnú spotrebu. V týchto prípadoch sa zabitie ryby vykoná mechanicky úderom do hlavy. Vyvolá sa silné omráčenie pomocou úderu ťažkého a tvrdého predmetu do temena hlavy. Omráčenej rybe sa bezodkladne pretne miecha a cievy rezom vedeným bezprostredne za hlavou alebo prerezaním žiabrových oblúkov s následným vykrvením.
Z hľadiska welfare sa má zabíjanie rýb pri ambulantnom predaji vykonávať v osobitnom priestore, mimo dohľadu zákazníka.
Pri manipulácii s rybami sa nesmie:
1.chytať ryby za oči a za žiabre
2.zbavovať ryby šupín za živa,
3.násilne vytláčať rybám ikry,
4.omráčiť a usmrtiť ryby iným spôsobom, ako je uvedené vyššie.
Príručné nádrže v predajniach a pri stánkovom predaji sa nesmú preplňovať. Ryby možno držať vo vhodných nádobách, v ktorých na 1 m3 vody pripadá najviac 200 kg živých rýb, teplota vody sa pohybuje v rozmedzí 5°C až 10°C a je zabezpečená možnosť dostatočnej výmeny pitnej vody. Ryby možno z vody vyberať len pomocou podberáka.
Predajca je zodpovedný za predaj a manipuláciu s rybami a za dodržiavanie všetkých veterinárnych požiadaviek na ochranu zvierat do momentu, kým rybu nepredá, teda kým sa ryba nedostane do dispozičného práva kupujúceho. Od tohto okamihu sa ryba stáva výlučným vlastníctvom kupujúceho, ktorý zodpovedá za spôsob manipulácie s rybami.
Príslušné RVPS vykonávajú úradné kontroly a dohliadajú nad dodržiavaním podmienok predaja vianočných kaprov, pričom môžu vykonávať aj kontroly manipulácie s kaprami po ich predaji. V prípade zistenia porušenia zákonných ustanovení, ktoré upravujú veterinárne požiadavky na ochranu zvierat, veterinárni inšpektori pristupujú k ukladaniu pokút a opatrení.
Ohlasovanie zásielok z iných členských štátov
V zmysle článku 6 odsek 2 pismena c) nariadenia Komisie (ES) č. 1251/2008 z 12. decembra 2008, ktorým sa vykonáva smernica Rady 2006/88/ES, polciaľ ide o podmienky a požiadavky na certifikáciu na uvádzanie živočíchov a produktov akvakultúry na trh a ich dovoz do Spoločenstva a ktorým sa stanovuje zoznam druhov prenášačov, nie je potrebné aby živočíchy a produkty akvakultúry, ktoré sú umiestnené na trh na ľudskú spotrebu bez d’alšieho spracovania boli sprevádzané veterinárnym certifikátom, pričom tieto živočíchy a produkty rybolovu pri premiestilovaní z iného členského štátu do Slovenskej republiky nie je potrebné ani zadávať do TRACES systému.
Takéto zásielky musia spĺiiať podmienky stanovené v nariaden.í Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 z 29. aprila 2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu.
V zmysle § 33 odsek 3 zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov a § 7b zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov je prevádzkovateľ povinný vykonať aj nahlásenie v IS ZÁSIELKY. V skupine komodít „Živočíšny produkt“ po výbere „Produkty farmového chovu rýb“ je potrebné zadať „Živé ryby“
Odstraňovanie šupín a vnútorností neurčených na ľudskú spotrebu
V prípade ohláseného povoleného ambulantného predaja rýb a následne aj ich úprave po zabití – odstránenie šupín, prípadne hlavy a vnútorností, krv zo zabitia vzniká vedľajší živočíšny produkt materiálu kategórie 3 (ďalej len „VŽP 3“) a prevádzkovateľ s nimi musí nakladať v zmysle požiadaviek § 29 zákona o veterinárnej starostlivosti. Uhynuté ryby sú zaradené do skupiny VŽP 3.
Prevádzkovateľ musí na VŽP 3:
mať vyčlenené nádoby, ktoré sú označené „VŽP 3 neurčené na ľuskú spotrebu“, sú uzavreté a z materiálu, ktorý sa dá ľahko čistiť a dezinfikovať,
viesť evidenciu o množstve vyprodukovaného VŽP,
zabezpečiť odstránenie do 24 hodín,
mať obchodné doklady o odovzdaní VŽP 3 schválenému prevádzkovateľovi na spracovanie.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Prísnejšie predpisy pre kontrolu salmonely v jatočných telách ošípaných
Dátum publikácie:
Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov musia dodržiavať, pokiaľ ide o všeobecné a osobitné hygienické požiadavky uvedené v článku 4 nariadenia (ES) č. 852/2004, najmä kritérium hygieny procesu, ktoré sa týka salmonely v jatočných telách ošípaných ako dôsledok ich kontaminácie počas zabíjania.
Salmonela
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (ďalej len „EFSA“) 3. októbra 2011 prijal vedecké stanovisko k ohrozeniam verejného zdravia, na ktoré sa má vzťahovať prehliadka bravčového mäsa, kde sa salmonela identifikuje ako vysoké riziko pre verejné zdravie, ktoré súvisí s konzumáciou bravčového mäsa a odporúča sa prevencia pred kontamináciou jatočných tiel ošípaných salmonelou.
Na základe uvedených skutočností a stanoviska EFSA sa podľa čl.1 nariadenia Komisie (EÚ) č. 217/2014, ktorým sa mení nariadenie (ES) č.2073/2005, sa v kapitole 2 prílohy I k nariadeniu (ES) č. 2073/2005 riadok 2.1.4 nahrádza prísnejším kritériom hygieny procesu (c=3 (6) ,[pôvodne 5 (6)] ), pokiaľ sa týka laboratórneho vyšetrovania salmonely z povrchu tiel jatočných ošípaných.
Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov musia od 1. júna 2014 podľa nariadenia Komisie (EÚ) č. 217/2014, ktorým sa mení nariadenie (ES) č. 2073/2005, pokiaľ ide o salmonelu v jatočných telách ošípaných, hodnotiť kritériá hygieny procesov v kategórií potravín – „Telá ošípaných“( 2.1.4.) na základe nových prísnejších ukazovateľov.
Kategória potravín
Mikroorganizmy
Plán odberu vzoriek 1
Limity2
Analyt. ref. metóda 3
Stupeň v ktorom sa kritérium uplatňuje
Opatrenia v prípade nevyhovujúcich výsledkov
n
c
m
M
2.1.4. Telá ošípaných
Salmonella
50⁵
3⁶
nezistené na testovanej ploche/telo
EN ISO 6579-1
telá po jatočnej úprave, ale pred chladením
zlepšenie hygieny na bitúnku a preverenie kontrol procesu, pôvodu zvierat a biobezpečnosti na farmách pôvodu
Vysvetlivky
(1) n = počet jednotiek tvoriacich vzorku; c = počet jednotiek vzorky s hodnotami medzi m a M
(2) Pre kategóriu potravín 2.1.3 – 2.1.5 je m = M
(3) Používať najnovšie vydanie normy
(5) 50 vzoriek sa získa z 10 po sebe nasledujúcich odberov vzoriek v súlade s pravidlami odberu a frekvenciami ustanovenými v tomto nariadení
(6) Počet vzoriek, v ktorých sa zistila prítomnosť salmonel. Hodnota c je predmetom preskúmania s cieľom zohľadniť pokrok pri znižovaní prevalencie salmonel. Členské štáty alebo regióny s nízkou prevalenciou salmonel môžu používať nižšie hodnoty c aj pred preskúmaním
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Mimoriadne núdzové opatrenie laboratórneho vyšetrovania surového ovčieho a kozieho mlieka na dôkaz vírusu kliešťovej encefalitídy
Dátum publikácie:
Na základe § 6 ods. 5 písm. a) druhý bod a § 34 ods. 1 písm. b) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov týmto mimoriadnym núdzovým opatrením s platnosťou a účinnosťou od 7. 5. 2014
Nariaďujem
Všetkým chovateľom (vlastníkom a držiteľom) oviec a kôz na pastve, ktorí uvádzajú na trh nepasterizované surové ovčie mlieko a kozie mlieko alebo výrobky z neho alebo dodávajú surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko na výrobu mliečnych výrobkov, ktorej proces nezahŕňa žiadne tepelné ošetrenie pasterizáciou bezodkladne zabezpečiť laboratórne vyšetrenie bazénovej vzorky surového ovčieho mlieka a surového kozieho mlieka na dôkaz vírusu kliešťovej encefalitídy metódou PCR na Veterinárnom a potravinovom ústave Dolný Kubín,
V prípade potvrdenia prítomnosti RNA vírusu kliešťovej encefalitídy vo vzorke podľa bodu prvého neuvádzať na trh surové ovčie mlieko alebo surové kozie mlieko a výrobky z neho bez pasterizácie podľa Prílohy III, oddiel IX, kapitola II, bod II písm. a) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu (Mimoriadne vydanie Ú.v. EÚ, kap. 3/zv. 45) v platnom znení.
Odôvodnenie:
Na základe hlásenia orgánu verejného zdravotníctva o epidémii kliešťovej encefalitídy bol faktorom prenosu konzumovaný ovčí syr zo surového ovčieho mlieka a v jednej z vyšetrených vzoriek od dodávateľov suspektného surového ovčieho mlieka sa laboratórnym vyšetrením potvrdila prítomnosť RNA vírusu kliešťovej encefalitídy. Vzhľadom na tieto zistenia a na odvrátenie vážneho nebezpečenstva pre zdravie ľudí, ktoré predstavuje zoonóza kliešťová encefalitída, nariadil Hlavný veterinárny lekár Slovenskej republiky vyššie uvedené opatrenia.
Na nariaďovanie mimoriadnych núdzových opatrení sa podľa § 52 ods. 1 písm. h) a n) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Africký mor ošípaných u uhynutých diviakov v Poľsku 2014
Dátum publikácie:
Informácie pre chovateľov ošípaných, regionálne komory veterinárnych lekárov, poľovnícke organizácie, výrobcov a spracovateľov bravčového mäsa
V súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných u uhynutých diviakov v Poľsku v blízkosti hraníc s Bieloruskom Európska komisia vydala opatrenie, v ktorom ukladá zákaz vývozu živých ošípaných, mäsa a mäsových výrobkov z okresov v okolí ohniska nákazy v rámci Poľska a do krajín EÚ. Tým sú štandardným spôsobom zabezpečené garancie zabránenia ďalšieho šírenia nákazy na území Poľska resp. ostatných krajín EÚ. Z uvedeného dôvodu nie je potrebné robiť ďalšie opatrenia zo strany SR k dovozu mäsa z Poľska. Aj napriek uvedenému hlavný veterinárny lekár SR vydal usmernenie pre všetky regionálne veterinárne a potravinové správy na zvýšenie intenzity kontrol podmienok proti zavlečeniu nákazy do chovov na Slovensku – kontroly pohybu osôb, motorových vozidiel, premiestňovania ošípaných, zabezpečenie chovov proti kontaktu s voľne žijúcimi zvieratami. Všetky tieto opatrenia smerujú k zabezpečeniu ochrany fariem a zvierat pred nákazou vírusom afrického moru ošípaných.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky vydala usmernenie pre regionálne veterinárne a potravinové správy, aby v spolupráci s poľovnými združeniami vykonávali zvýšený monitoring diviakov v regiónoch a informovali o aktuálnej nákazovej situácii v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných regionálne komory veterinárnych lekárov, poľovnícke organizácie, chovateľov ošípaných, výrobcov a spracovateľov bravčového mäsa.
ŠVPS SR zároveň vzhľadom na aktuálnu nákazovú situáciu v súvislosti s výskytom afrického moru ošípaných v diviačej populácii v Poľsku, Litve, Bielorusku a Ukrajine určila povinnosť vyšetrovať všetky vzorky od diviakov z okresov Trebišov, Michalovce, Sobrance, Snina, Humenné, Medzilaborce, Stropkov, Svidník, Bardejov, Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad, ktoré boli zaslané na vyšetrenie klasického moru ošípaných, aj na prítomnosť protilátok proti africkému moru ošípaných.
ŠVPS SR je pravidelne informovaná o vývoji situácie zo strany Európskej komisie a je pripravená aktualizovať všetky nariadené opatrenia.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Mimoriadne núdzové opatrenie ohľadne mrazené kuracie prsia solené – mäsový prípravok, ktorý pochádza z Brazílskej federatívnej republiky
Dátum publikácie:
Prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí prijali mrazené kuracie prsia solené – mäsový prípravok, ktorý pochádza z Brazílskej federatívnej republiky, výrobca: Seara Alimentos S.A., schvaľovacie číslo (BR) 2485, s dátumom minimálnej trvanlivosti 13.01.2015 umiestniť v mieste predaja konečným spotrebiteľom viditeľné a čitateľné oznámenie s týmto znením: „Spotrebitelia, ktorí si kúpili MRAZENÉ KURACIE PRSIA SOLENÉ (rezne) – mäsový prípravok, ktorý pochádza z Brazílskej federatívnej republiky, výrobca: Seara Alimentos S.A., BR 2485, s dátumom minimálnej trvanlivosti 13.01.2015 sú oprávnení tieto výrobky vrátiť.“
Dôvodom na stiahnutie hydinového mäsa, ktoré nespĺňa požiadavky na bezpečnosť potravín je zistenie, že mrazené kuracie prsia solené – mäsový prípravok, ktorý pochádza z Brazílskej federatívnej republiky, výrobca: Seara Alimentos S.A., schvaľovacie číslo (BR) 2485, s dátumom minimálnej trvanlivosti 13.01.2015 môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zdravie ľudí z dôvodu nadlimitného nálezu doxycyclínu. Predmetný tovar bude osobitne uložený u prevádzkovateľov potravinárskych podnikov až do rozhodnutia orgánu úradnej kontroly potravín.
Zastaviť predaj a distribúciu hydinového mäsa a hydinových mäsových prípravkov od výrobcu Seara Alimentos S.A., Brazílska federatívna republika, úradné schvaľovacie číslo BR 2485 prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí predmetný produkt uvádzajú priamo na trh a prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí sú miestami určenia v Slovenskej republike až do rozhodnutia orgánu úradnej kontroly potravín.
Orgán úradnej kontroly potravín rozhodne o uvoľnení výrobkov na trh po predložení výsledku laboratórnych analýz z akreditovaného laboratória potvrdzujúci, že odobratá vzorka je v súlade s požiadavkami nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 470/2009 o stanovení limitov rezíduí farmakologicky účinných látok v potravinách živočíšneho pôvodu a Nariadenia Komisie (ES) č.37/201 O o farmakologicky účinných látkach a ich klasifikácií, pokiaľ ide o maximálne limity rezíduí v potravinách živočíšneho pôvodu pre doxycyclín. Tieto laboratórne vyšetrenia si prevádzkovateľ potravinárskeho podniku zabezpečí na vlastné náklady.
Odôvodnenie
Na základe varovného oznámenia č. 2013. 1467 zo dňa 07.11.2013 z rýchleh výstražného systému (RASFF) z Českej republiky, v ktorom bol uvedený nález rezídu doxycyclínu nad maximálny limit v mrazených kuracích prsiach solených s dátumom inimálnej trvanlivosti do 13.01.2015, zo závodu BR 2485 Štátna veterinárna a potravinová správa SR nariadila regionálnym veterinárnym a potravinovým správam v SR vykonávať úradné kontroly zamerané na vysledovateľnosť predmetného výrobku podľa čl. 3 ods. 2 poslednej vety nariadenia (ES) č. 882/2004.
Toto zistenie môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre ľudí. Rýchlym výstražným systémom (RASFF) z Holandského kráľovstva v informačnom oznámení č. 2013. 1520 zo dňa 19.11.2013 bol opäť potvrdený nález rezíduí veterinárnych liekov – doxycyclínu nad maximálny reziduálny limit v mrazenom hydinovom mäsovom prípravku pôvodom z Brazílie výrobca: Seara Alimentos S.A., BR 2485.
Na nariaďovanie mimoriadnych núdzových opatrení sa podľa § 52 ods. 2 písm. h) zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Mimoriadne núdzové opatrenie – čerstvé hydinové mäso z Poľskej republiky
Dátum publikácie:
Na základe § 6 ods. 5 a § 34 ods. 1 písm. b) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov týmto mimoriadnym núdzovým opatrením s platnosťou a účinnosťou od 4.7.2013 až do odvolania,
Nariaďujem
Zastaviť akýkoľvek predaj a distribúciu všetkého čerstvého hydinového mäsa od výrobcu BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludźmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL12114305,
neprijímať v prevádzkarniach v Slovenskej republike čerstvé hydinové mäso od výrobcu BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludźmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL12114305,
prevádzkovateľovi potravinárskeho podniku JOMI.com.spol.s.r.o., Wolkerova 466, 058 01 Poprad umiestniť v mieste predaja konečným spotrebiteľom viditeľné a čitateľné oznámenie s týmto znením: „Všetci spotrebitelia, ktorí si čerstvé hydinové mäso od výrobcu BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludźmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL12114305 sú oprávnení tieto výrobky vrátiť späť prevádzkovateľovi potravinárskeho podniku: JOMI.com.spol.s.r.o., Wolkerova 466, 058 01 Poprad. Dôvodom na stiahnutie čerstvého hydinového mäsa, ktoré nespĺňa požiadavky na bezpečnosť potravín z predaja je zistenie, že čerstvé hydinové mäso môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zdravie ľudí,
prevádzkovateľovi potravinárskeho podniku JOMI.com.spol.s.r.o., Wolkerova 466, 058 01 Poprad prijať a oddelene pozastaviť až do odvolania vrátené čerstvé hydinové mäso podľa bodu 1 a 3 v sklade prevádzkovateľa potravinárskeho podniku JOMI.com.spol.s.r.o., Wolkerova 466, 058 01 Poprad,
povinnosť umiestniť v miestach predaja konečným spotrebiteľom viditeľné a čitateľné oznámenie s týmto znením: „Všetci spotrebitelia, ktorí si zakúpili čerstvé hydinové mäso od výrobcu BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludźmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL 12114305 sú oprávnení tieto výrobky vrátiť späť do predajne. Dôvodom na stiahnutie čerstvého hydinového mäsa, ktoré nespĺňa požiadavky na bezpečnosť potravín z predaja je zistenie, že čerstvé hydinové mäso môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zdravie ľudí“ a povinnosť prijať a oddelene pozastaviť až do odvolania čerstvé hydinové mäso podľa bodu 1 sa vzťahuje na všetkých prevádzkovateľov potravinárskych podnikov, ktorí čerstvé hydinové mäso od výrobcu BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludźmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL 12114305 konečnému spotrebiteľovi predávali.
Odôvodnenie
Na základe medializovaných informácii o používaní veterinárnych liekov v chove hydiny v Poľskej republike, Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky nariadila regionálnym veterinárnym a potravinovým správam vykonať kontroly podľa čl. 3 ods. 2 poslednej vety nariadenia (ES) č. 882/2004 ad hoc – cielenú kontrolu, ktorej predmetom bol odber vzoriek hydinového mäsa (zabitá hydina, hydinové diely v chladenom, mrazenom a hlbokozmrazenom stave), hydinových drobov – pečeň, hydinového mechanicky separovaného mäsa v miestach určenia, distribučných skladoch a v obchodnej sieti.
Laboratórnym vyšetrením na Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Dolnom Kubíne bolo vo vzorke Kuracích pŕs, chladených (vzorka č. H6931/2013, číslo protokolu o skúške č.9806/2013 zo dňa 1.7.2013) zistené, že vzorka nie je v súlade s požiadavkami nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 470/2009 o stanovení limitov rezíduí farmakologicky účinných látok v potravinách živočíšneho pôvodu a Nariadenia Komisie (ES) č.37/2010 o farmakologicky účinných látkach a ich klasifikácií, pokiaľ ide o maximálne limity rezíduí v potravinách živočíšneho pôvodu pre nález enrofloxacínu a ciprofloxacínu nad stanovený reziduálny limit.
Na sprievodnej dokumentácii k predmetnej zásielke bolo uvedené miesto zabitia a rozrábania prevádzkareň: BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludźmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL12114305. Na úradnej webovej stránke Poľskej kompetentnej autority v Sekcii II pre mäso hydiny vyššie uvedená prevádzkareň je zapísaná len pre činnosť rozrábania hydinového mäsa a nie pre činnosť zabíjanie hydiny.
Na nariaďovanie mimoriadnych núdzových opatrení sa podľa § 52 ods. 2 písm. h) zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Zrušenie mimoriadneho núdzového opatrenia ohľadne čerstvého hydinového mäsa z Poľskej republiky
Dátum publikácie:
Podľa § 5 písm. e) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov ku dňu 31. augusta 2013
zrušujem mimoriadne núdzové opatrenie č. sp. MNO-2342/2013-236 zo 4. júla 2013.
Odôvodnenie:
V sprievodnej dokumentácii k predmetnej zásielke hydinového mäsa, v ktorom sa zistila prítomnosť enrofloxacínu a ciprofloxacínu nad stanovený reziduálny limit, bolo uvedené miesto zabitia a rozrábania prevádzkarne: BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludzmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL12114305. Na úradnej webovej stránke poľského príslušného orgánu je v zoznamoch schválených prevádzok v Sekcii II pre mäso hydiny uvedená prevádzkareň zapísaná len pre činnosť rozrábania hydinového mäsa, nie pre činnosť zabíjania hydiny.
Dňa 11. júla 2013 dostal Hlavný veterinárny lekár Slovenskej republiky elektronickú správu od Hlavného veterinárneho lekára Poľskej republiky, ktorá obsahovala výsledky overovania poľských príslušných orgánov v mieste pôvodu hydinového mäsa a hydiny. Podľa výsledku tohto šetrenia, nebola hydina zabitá v prevádzkarni BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludzmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL12114305, ale v inej prevádzkarni schválenej na zabíjanie hydiny a pochádzala z identifikovanej schválenej farmy.
Hlavný veterinárny lekár Poľskej republiky v liste č. GIWbž-530/RASFF-201/13(4) z 11. júla 2013 informoval Hlavného veterinárneho lekára SR o druhu a výsledkoch úradných kontrol vykonaných v mieste pôvodu.
Vzhľadom na uvedené, zrušujem ku dňu 31. augusta 2013 mimoriadne núdzové opatrenie č. sp. MNO-2342/2013-236 zo 4. júla 2013, ktoré sa vzťahuje na čerstvé hydinové mäso od výrobcu rozrábkarne BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ, ul. Ludzmierska 29, Poľská republika, úradné schvaľovacie číslo PL12114305.
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.
Web pravdepodobne nebude dobre pracovať s vaším nepodporovaným prehliadačom. Podporujeme aktuálne verzie prehliadačov ako Chrome, Firefox, Opera, Edge.