Beta verzia. Webové sídlo ŠVPS SR je vo vývoji. Zobraziť pôvodnú verziu.

Inšpektori si posvietili na obľúbenú dubajskú čokoládu. Ich cieľom je ochrana zdravia spotrebiteľov

Dubajská čokoláda sa na slovenskom trhu teší veľkej popularite. Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ na Slovensku ( RVPS) venujú tomuto typu výrobku zvýšenú pozornosť vzhľadom na možné riziká vyplývajúce z jej zloženia.

Súčasťou úradných kontrol, ktoré stále prebiehajú, sú aj úradné odbery vzoriek čokolády odobratých na slovenskom trhu. V prípade pozitívnych zistení uložia inšpektori jednotlivých RVPS všetky nevyhnutné opatrenia, aby ochránili zdravie spotrebiteľov.

Kontrolóri v Nemecku odhalili v čokoláde zdraviu škodlivé látky. Zistenia Nemecka sa týkali prekročených limitov pre mykotoxíny – látky, ktoré vznikajú ako produkty látkovej premeny niektorých druhov plesní. Išlo pravdepodobne o následok použitia nevyhovujúcich pistáciových orieškov pri výrobe, prítomnosti nedeklarovaného alergénu sezam, a tiež použitia farbív, ktoré neboli uvedené v zložení čokolády. Tieto zistenia nie je možné rozpoznať pri kúpe výrobkov.

Vo všeobecnosti ale odporúčame spotrebiteľom pozorne čítať informácie o potravine, najmä pokiaľ ide o jej zloženie a možnú prítomnosť alergénov vo výrobku.

Zaujíma nás váš názor

Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.

Nepodporovaný prehliadač

Web pravdepodobne nebude dobre pracovať s vaším nepodporovaným prehliadačom. Podporujeme aktuálne verzie prehliadačov ako Chrome, Firefox, Opera, Edge.