Inšpektori si posvietili na obľúbenú dubajskú čokoládu. Ich cieľom je ochrana zdravia spotrebiteľov

Dubajská čokoláda sa na slovenskom trhu teší veľkej popularite. Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ na Slovensku ( RVPS) venujú tomuto typu výrobku zvýšenú pozornosť vzhľadom na možné riziká vyplývajúce z jej zloženia.
Súčasťou úradných kontrol, ktoré stále prebiehajú, sú aj úradné odbery vzoriek čokolády odobratých na slovenskom trhu. V prípade pozitívnych zistení uložia inšpektori jednotlivých RVPS všetky nevyhnutné opatrenia, aby ochránili zdravie spotrebiteľov.
Kontrolóri v Nemecku odhalili v čokoláde zdraviu škodlivé látky. Zistenia Nemecka sa týkali prekročených limitov pre mykotoxíny – látky, ktoré vznikajú ako produkty látkovej premeny niektorých druhov plesní. Išlo pravdepodobne o následok použitia nevyhovujúcich pistáciových orieškov pri výrobe, prítomnosti nedeklarovaného alergénu sezam, a tiež použitia farbív, ktoré neboli uvedené v zložení čokolády. Tieto zistenia nie je možné rozpoznať pri kúpe výrobkov.
Vo všeobecnosti ale odporúčame spotrebiteľom pozorne čítať informácie o potravine, najmä pokiaľ ide o jej zloženie a možnú prítomnosť alergénov vo výrobku.
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.