Nodulárna dermatitída: pasterizované mlieko a mliečne výrobky sú bezpečné a nepredstavujú žiadne riziko
Európska mliekarenská asociácia (EDA) a Európska asociácia spracovateľov srvátky (EWPA) zdôrazňujú, že nodulárna dermatitída (LSD) nepredstavuje riziko pre verejné zdravie ľudí a nemôže sa šíriť prostredníctvom pasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov. Spotrebitelia môžu byť pri nákupe mlieka a mliečnych výrobkov bez obáv.
Ochorenie prenášané bodavým hmyzom, ktoré postihuje najmä hovädzí dobytok, bolo koncom júna zistené v Taliansku a vo Francúzsku. To viedlo k okamžitému zavedeniu ochranných opatrení na národnej aj európskej úrovni v súlade s nariadením (EÚ) 2020/687 a k vytvoreniu obmedzených zón s cieľom obmedziť pohyb zvierat a tovaru v oblastiach výskytu nákazy. V dôsledku toho Taliansko a Francúzsko ako celok stratili status krajiny bez výskytu LSD. Teraz čelia obchodným obmedzeniam zo strany tretích krajín, a to napriek uznaniu princípu regionalizácie zo strany Európskej komisie.
Vývoz do krajín mimo EÚ už bol narušený z viacerých členských štátov EÚ, keďže zložky mlieka a hotové mliečne výrobky sa často vyvážajú z iných krajín, než z ktorých pochádzajú. Bezpečnosť potravín však nie je ohrozená, pokiaľ sú tieto výrobky vyrábané pasterizáciou, avšak špecifické požiadavky uvedené v bilaterálne dohodnutých zdravotných certifikátoch môžu spôsobiť prekážky v obchode.
Aby sa predišlo vážnym narušeniam dodávok mlieka a mliečnych výrobkov, je nevyhnutné, aby Európska komisia a členské štáty jasne komunikovali s partnermi z tretích krajín.
Všetky mlieko a mliečne výrobky, ktoré boli vyrobené z pasterizovaného mlieka alebo podrobené tepelnej úprave rovnocennej pasterizácii, sú bezpečné na obchodovanie a konzumáciu. Táto udalosť preto nepredstavuje žiadne riziko pre bezpečnosť alebo kvalitu našich výrobkov. Vnútorné systémy riadenia rizík sú mimoriadne a plne v súlade s prísnymi predpismi EÚ, čím sa zabezpečuje bezpečnosť výrobkov vo všetkých fázach výroby a distribúcie.
Európsky mliekarenský sektor prísne dodržiava všetky relevantné predpisy týkajúce sa bezpečnosti potravín s cieľom zabezpečiť, aby bezpečnosť potravín a krmív zostala našou najvyššou prioritou. Naše výrobné procesy zahŕňajú dôkladné protokoly tepelnej úpravy a komplexné opatrenia kontroly kvality, ktoré sú plne v súlade s usmerneniami Európskej komisie v oblasti veterinárnej a potravinovej bezpečnosti.
Zaujíma nás váš názor
Zapojte sa do používateľského prieskumu a ovplyvnite, ako budú vyzerať pripravované služby ŠVPS SR. Vaša spätná väzba nám pomôže zlepšiť funkcionalitu a používateľskú skúsenosť.