- Rapid alert system
- Úradná kontrola potravín, správy z kontroly
- Informácie pre spotrebiteľov
- Prídavné látky v potravinách, mikrobiálna a chem. kontaminácia
- Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov
- Informácie pre prevádzkovateľov pri dovoze/vývoze potravín neživočíšneho pôvodu z/do tretích krajín
- Predaj malého množstva potravín
- Zoznamy schválených potravinárskych prevádzkarní
- Posúdenie zhody / Certifikácia výrobku
- Internetový predaj
- Kontakty
- Podávanie podnetov, stažností, petícií a žiadostí o poskytnutie informáci
- Vzdelávanie, kurzy
- Stanoviská, oznámenia
- Ponuka voľných pracovných miest
- Laboratórna diagnostika
- Zmluvy/Faktúry/Objednávky
- Slovenský veterinársky časopis
- Datasety ŠVPS SR
- Dokumenty na stiahnutie
- Ochrana osobných údajov
Podpora
ŠVPS SR - Odbor informatiky
© 2003-2019
Informácie pre prevádzkovateľov pri dovoze/vývoze potravín neživočíšneho pôvodu z/do tretích krajín
- Controlled destination
- Manuál pre administráciu užívatelov v systéme TRACES NT
- Manuál pre prihlásenie do systému TRACES NT pre úcely hlásenia zásielok potravín dovážaných z tretích krajín
- Upozornenie pre dovozcov potravín z tretích krajín
- Colné úrady/Custom Offices
- Hranicné kontrolné stanice/BCP slovakia
- Manual TRACES NT
- NK 2019 1793
- Vzor CHED-D
- Certifikát
- Čestné prehlásenie
- Žiadosť o vydanie certifikátu
Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov dovážajúcich potraviny z tretích krajín
Povinnosti prevádzkovateľa potravinového podniku pri importe potravín neživočíšneho pôvodu z tretích krajín
Pokiaľ ide pôsobnosť Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, tak v prvom rade musí byť predajca, distribútor,... zaregistrovaný na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS), keďže v zmysle §6 Zákona NR SR o potravinách č. 152/95 Z.z. v znení neskorších predpisov: Každý prevádzkovateľ vrátane prevádzkovateľa internetového predaja oznámi príslušnému orgánu úradnej kontroly potravín [§ 21 ods. 1 písm. b) a d)] každú prevádzkareň podliehajúcu jeho kontrole, ktorá vykonáva činnosť na akomkoľvek stupni výroby, spracúvania a distribúcie potravín na účely registrácie. Prevádzkovateľ vrátane prevádzkovateľa internetového predaja oznámi príslušnému orgánu úradnej kontroly potravín akúkoľvek významnú zmenu činnosti prevádzkarne alebo jej uzatvorenie.
Je potrebné si uvedomiť, že predávajúci (dovozca, distribútor...) preberá zodpovednosť za bezpečnosť a kvalitu tovaru, ktorý umiestni na trh. Je preto potrebné mať k dispozícii potvrdenia o zdravotnej bezpečnosti a kvalite dovážaného výrobku (rozbory z laboratórií a pod.). Na tento účel je vhodné overiť si zdravotnú bezpečnosť výrobku aj v niektorom z akreditovaných laboratórií priamo v SR. Rovnako v prípade potreby Vám v laboratóriu posúdia správnosť označenia v slovenskom jazyku.
Pokiaľ ide o dovozy z tretích krajín, ich kontrolu vykonávajú pracovníci RVPS v súlade s požiadavkami NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín, o zmene nariadení Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 999/2001, (ES) č. 396/2005, (ES) č. 1069/2009, (ES) č. 1107/2009, (EÚ) č. 1151/2012, (EÚ) č. 652/2014, (EÚ) 2016/429 a (EÚ) 2016/2031, nariadení Rady (ES) č. 1/2005 a (ES) č. 1099/2009 a smerníc Rady 98/58/ES, 1999/74/ES, 2007/43/ES, 2008/119/ES a 2008/120/ES a o zrušení nariadení Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 a (ES) č. 882/2004, smerníc Rady 89/608/EHS, 89/662/EHS, 90/425/EHS, 91/496/EHS, 96/23/ES, 96/93/ES a 97/78/ES a rozhodnutia Rady 92/438/EHS (nariadenie o úradných kontrolách)
Upozorňujeme na potrebu označenia dovážaných potravín všetkými povinnými údajmi v slovenskom jazyku. Na tieto účely sa uplatňuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom (link tu: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1169-20140219&qid=1501004633506&from=SK).
Povinnosti dovozcu:
- Registrácia na príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (v mieste sídla spoločnosti,firmy...)
- V Náležitom časovom predstihu oznámiť predpokladaný dátum a čas fyzického príchodu zásielky do miesta určenia prostredníctvom systému ŠVPS SR Zásielky alebo prostredníctvom systému TRACES NT. Komodity, ktoré je potrebné nahlasovať prostredníctvom TRACES NT sú menované vo VYKONÁVACOM NARIADENÍ KOMISIE (EÚ) 2019/1793 o dočasnom zvýšení počtu úradných kontrol a núdzových opatreniach týkajúcich sa vstupu určitých druhov tovaru z tretích krajín, ktoré vykonávajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625 a (ES) č. 178/2002, do Únie, a o zrušení nariadení Komisie (ES) č. 669/2009, (EÚ) č. 884/2014, (EÚ) 2015/175, (EÚ) 2017/186 a (EÚ) 2018/1660
- Uviesť meno alebo obchodné meno a adresu výrobcu alebo odosielateľa zásielky
- Uviesť meno alebo obchodné meno a adresu dovozcu alebo distribútora
- Uviesť kontakt na dovozcu
- Uviesť krajinu pôvodu
- Uviesť druh potraviny
- Uviesť množstvo potraviny
- Uviesť identifikáciu dávky a v prípade rýchlokaziacich potravín aj podmienky skladovania
- Údaje o privážajúcom dopravnom prostriedku
Doklady:
- Faktúra
- Dodací list
- Osvedčenia (certifikáty)
- Nákladové listy
Dôležité je, aby priestory na Slovensku, boli určené pre manipuláciu s potravinami a boli schválené príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva.
V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť na príslušného pracovníka ŠVPS SR.
- Kontakt: Ing. Marek Svetík
- E-mail: marek.svetik@svps.sk
- Mobil: +421 905 035 277
- Telefón: 02/602 57 411
Zásielky
Prevádzkovateľ, ktorý v mieste určenia prijíma dodávku produktov živočíšneho pôvodu, nespracovaného ovocia alebo nespracovanej zeleniny z iného členského štátu, je povinný podať informáciu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe do elektronického systému štátnej veterinárnej a potravinovej správy o dodávke týchto potravín najneskôr 24 hodín po ich prijatí.
Informácia o dovoze podľa odseku 1 alebo informácia o dodávke podľa odseku 2 musí obsahovať údaje o
- mieste určenia dovozu potraviny alebo dodávky potraviny,
- krajine pôvodu zásielky,
- druhu dovezenej potraviny alebo dodanej potraviny,
- množstve každého druhu dovezenej potraviny alebo dodanej potraviny,
- druhu obalu alebo baliaceho materiálu, v ktorom sa dovezená potravina alebo dodaná potravina nachádza alebo je zabalená,
- označení identifikujúcom dovezenú potravinu alebo dodanú potravinu.
V zmysle §23 ods. 5) zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov: Prevádzkovateľ zodpovedný za dovoz potravín z tretích krajín alebo za dodávku produktov živočíšneho pôvodu, nespracovaného ovocia a nespracovanej zeleniny z iného členského štátu alebo jeho zástupca je povinný uhradiť výdavky, ktoré vznikli príslušným orgánom úradnej kontroly potravín v súvislosti s ich činnosťou. Výpočet výdavkov, ktoré vznikli príslušným orgánom úradnej kontroly potravín v súvislosti s touto činnosťou, upravujú osobitné predpisy.
Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov, ktorí uvádzajú potraviny neživočíšneho pôvodu na trh tretích krajín
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej len „ŠVPS SR“) oznamuje prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí umiestňujú potraviny na trh tretej krajiny, že do platnosti vstúpila novela zákona č.152/1995 Z.z. o potravinách (ďalej len „zákon o potravinách“). V zmysle §23 ods.14 zákona o potravinách vydávajú orgány úradnej kontroly potravín úradný certifikát prevádzkovateľom, ktorí umiestňujú potraviny na trh tretej krajiny.
Úradný certifikát sa vydáva len prevádzkovateľom, ktorí vyrábajú potraviny v prevádzkarňach so sídlom na území Slovenskej republiky sú registrovaní podľa §6 zákona o potravinách, a u ktorých sa vykonáva úradná kontrola potravín.
Na základe vyššie uvedeného ŠVPS SR vystaví certifikát (príloha 1) pre prevádzkovateľov, ktorí umiestňujú potraviny na trh tretích krajín a len prevádzkovateľom, ktorí vyrábajú potraviny v prevádzkarňach so sídlom na území Slovenskej republiky, a u ktorých sa vykonáva úradná kontrola potravín. Certifikát bude vydávať ŠVPS SR na základe žiadosti (príloha 2) zaslanej prevádzkovateľom. So žiadosťou prevádzkovateľ zašle aj vyplnené a podpísané čestné prehlásenie (príloha 3).
Prevádzkovateľ zašle vyplnenú a podpísanú žiadosť spolu s čestným prehlásením a relevantnými prílohami (faktúru, dodací list, laboratórne analýzy vyvážaných potravín ak sú k dispozícii) k vydaniu certifikátu v dostatočnom predstihu pred vývozom, aby bola zabezpečená dostatočná lehota na vydanie certifikátu. Žiadame o zaslanie žiadosti aj vo word formáte, kvôli prepisovaniu údajov do certifikátu.
Lehota na vystavenie certifikátu v zmysle správneho poriadku je 30 dní od prijatia žiadosti o vystavenie certifikátu!
V prípade potravín neživočíšneho pôvodu predmetné dokumenty zasielajte na adresy:
- RNDr. Martin Babič, PhD.
- E-mail: martin.babic@svps.sk
- Tel.: +421 2 602 57 411, +421 915 711 599
- Ing. Marek Svetík
- E-mail: marek.svetik@svps.sk
- Tel.: +421 2 602 57 411, +421 905 035 277