POLYFOSFÁTY E 452 v potravinách
Čo sú polyfosfáty?
Polyfosfáty (polyfosforečnany) patria do skupiny povolených prídavných látok (aditív), ktoré je možné použiť pri výrobe potravín na úpravu ich vlastností. Používajú sa polyfosforečnan sodný, polyfosforečnan draselný, polyfosforečnan sodno-vápenatý, polyfosforečnan vápenatý.
Do ktorých potravín je dovolené pridávať polyfosfáty ?
Polyfosfáty môžu obsahovať nasledovné potravinové výrobky: mäsové výrobky,
sušené potraviny v prášku (okrem sušeného mlieka), čokoládové a sladové
nápoje na báze mlieka, alkoholické nápoje (okrem vína a piva), obilné
raňajky, snacky, pasty z rýb a kôrovcov, polevy, a to sirupy na palacinky,
aromatizované sirupy do koktailov a mrazených smotanových krémov a obdobné
výrobky - toppingy, potraviny na osobitné výživové účely, povrchová vrstva
(glazúra) na mäsové výrobky a zeleninové výrobky, cukrovinky, cukrová
poleva, cestoviny, trené cestá, mrazené a hlbokozmrazené filety z
nespracovaných rýb, mrazené a hlbokozmrazené filety z kôrovcov, spracované
zemiakové výrobky vrátane mrazených, hlbokozmrazených, chladených a
sušených, predsmažené mrazené a hlbokozmrazené zemiaky, nápoje na báze kávy
pre automaty, vodné emulzné spreje na povrchové potretie plechov, nátierky
okrem masla, konzervované výrobky z kôrovcov, arómy.
Ako môže požívanie potravín s polyfosfátmi pôsobiť na zdravie?
Je potrebné spomenúť, že potravinové prídavné látky sú podrobené
toxikologickému výskumu a do zákonom povolených aditív sa zaradí iba taká
chemikália, pri ktorej sa preukáže jej technologická nevyhnutnosť a dlhodobá
neškodnosť. Polyfosfáty v potravinách spolu s ďalšími povolenými prídavnými
látkami (kyselina fosforečná E 338, fosfáty E 339, E 340, E 341, E 343, E
451) sa podieľajú na zvýšení celkového obsahu fosforu v organizme. Fosfor je
minerálna látka, dôležitý biogénny prvok v ľudskom tele, ktorý má významnú
úlohu pri stavbe kostí a zubov, poskytuje energiu z potravín, ktoré jeme.
Potrebné množstvo fosforu dostávame do organizmu pestrou a vyváženou
stravou. Väčšie dávky fosforu v potravinách počas krátkeho obdobia spôsobujú
stravovacie ťažkosti (hnačka alebo bolesti žalúdka). Zvýšený príjem fosforu
počas dlhšieho obdobia môže znížiť absorpciu vápnika v ľudskom tele.
Organizmus s nedostatkom vápnika je viac náchylný na zlomeniny.
Aké sú stanovené najvyššie prípustné množstvá pre polyfosfáty v potravinách?
Výrobky, do ktorých boli pridávané polyfosfáty, musia byť na spotrebiteľskom
obale označené slovne kategóriou zložky a medzinárodným kódom E 452 alebo
celým názvom. Najvyššie prípustné množstvo polyfosfátov sa vzťahuje na
potravinu v konzumnej forme pripravenej podľa návodu výrobcu. Vyjadruje sa
ako oxid fosforečný - P2O5. Limity sú legislatívne stanovené podľa druhu
potraviny a pohybujú sa v medziach od 1000 mg do 40000 mg P2O5 na kg
potraviny. Vzhľadom k tomu, že fosfor sa prirodzene vyskytuje v potravinách,
najvyššie prípustné množstvo P2O5 znamená jeho celkové množstvo vo výrobku
(vrátane prirodzeného).
Zdroje:
1) Potravinový kódex SR,
2) Výnos MP SR a MZ SR č. 608/5/2004-100, ktorým sa vydáva hlava PK
SRupravujúca prídavné látky v potravinách
3)
www.food.gov.uk/healthiereating/vitaminsminerals/vitsminsaz/phosphorus/