Aflatoxíny v potravinách
Aflatoxíny sú druh mykotoxínov nachádzajúcich sa
prirodzene v niektorých potravinách:
- arašidy, orechy, pistácie a výrobky z nich
- sušené ovocie a výrobky z nich
- obilie a výrobky z neho
- koreniny
Mykotoxíny sú látky, ktoré vznikajú ako produkty
látkovej premeny toxinogénnych kmeňov mikroskopických húb (plesní), ktoré
majú toxické účinky na človeka.
Aflatoxíny sú produkované určitými plesňami, z ktorých najnebezpečnejšia je
Aspergillus flavus. Táto pleseň pri nesprávnom uchovávaní potravín rastie a
počas svojho rastu produkuje aflatoxíny.
Z približne 20 druhov aflatoxínov len štyri boli
objavené v potravinách (B1, B2, G1 a G2). Modifikované aflatoxíny možno
nájsť v mlieku a mliečnych výrobkoch (aflatoxíny M1 a M2). Aflatoxíny majú
schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami; poškodzujú
pečeň a môžu vznikať zhubné nádory. Výskyt aflatoxínov bol daný do
súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde je takáto
potrava obsahujúca vysoký obsah aflatoxínov dôležitou zložkou ľudskej
výživy.
Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom
množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže
ohroziť zdravie. To je dôvod, prečo štátny dozor nad zdravotnou
nezávadnosťou potravín (potravinárskej výroby) sleduje množstvo aflatoxínov
v potravinách.
Množstvo krajín legislatívne definovalo povolený obsah
aflatoxínov vo výrobkoch určených na ľudskú výživu a v krmivách. Aj v
Potravinovom kódexe SR sú limitované najvyššie prípustné množstvá týchto
kontaminantov. Ak je zistené nadlimitné množstvo aflatoxínov, sú také
potravinárske suroviny aj výrobky z obehu sťahované a likvidované.
Zdroje:
Potravinový kódex SR