Registrácia a schvaľovanie potravinárskych prevádzkarní rastlinného pôvodu
Orgány úradnej kontroly potravín
Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS)
Vykonáva úradnú kontrolu
- stárenia (zrenia) liehovín,
- výroby, manipulovania a umiestňovania na trh potravín
- živočíšneho pôvodu
- rastlinného pôvodu vrátane čerstvého ovocia, čerstvej zeleniny, zemiakov a ostatných poľnohospodárskych produktov v poľnohospodárskej prvovýrobe na základe analýzy rizika vrátane potravín s niektorými zložkami živočíšneho pôvodu, nápojov, cukrárskych výrobkov, zmrzliny a vody v spotrebiteľskom balení,
- geneticky modifikovaných,
- a poľnohospodárskych produktov predávaných priamo konečnému spotrebiteľovi,
- a poľnohospodárskych produktov označených dobrovoľnými údajmi a ich používanie na účely propagácie a marketingu.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ)
Vykonáva úradnú kontrolu
- v prevádzkarňach verejného stravovania vrátane výroby cukrárskych výrobkov, zmrzliny a prípravy hotových pokrmov a jedál na predajných miestach,
- vo vzťahu k epidemiologicky rizikovým činnostiam osôb vo výrobe, manipulácii a umiestňovaniu na trh,
- výživových doplnkov, materiálov a predmetov určených na styk s potravinami, počiatočnej dojčenskej výživy, následnej dojčenskej výživy, potravín spracovaných na báze obilnín, detských potravín, potravín na osobitné lekárske účely a potravín ako celková náhrada stravy na účely regulácie hmotnosti,
- nových potravín,
- z hľadiska používania zdrojov ionizujúceho žiarenia na ožarovanie potravín a kontroly dodržiavania zákazu pridávania rádioaktívnych látok do potravín,
- v súvislosti s prídavnými látkami do potravín.
Bude vás zaujímať
Chcem otvoriť novú prevádzku, aké mám povinnosti?
- Vyplňte príslušné tlačivo
- Oznámenie prevádzkovateľa potravinárskeho podniku o registrácii prevádzkarne/ zmene / ukončení činností v zmysle čl. 6 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 v platnom znení a v zmysle §6 zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov
- alebo
- Oznámenia o registrácií na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného pôvodu konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarňam v zmysle nariadenia vlády č. 360/2011 Z.z. z 19. októbra 2011
- Správny poplatok
Registrácia prevádzky podlieha správnemu poplatku. - Doručenie tlačiva
Vyplnené tlačivo odovzdajte na príslušnú (v mieste sídla alebo podnikania) regionálnu veterinárnu a potravinovú správu – osobne, poštou, elektronicky cez slovensko.sk - Vydanie potvrdenia
RVPS prevádzku zaregistruje a vydá potvrdenie o registrácii. - Oznamovanie zmien
Registrovaný prevádzkovateľ potravinárskeho podniku oznámi príslušnej RVPS aj akúkoľvek významnú zmenu činnosti prevádzkarne a jej prípadné uzatvorenie. - Dodržiavanie postupov
Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku, ktorý vyrába potraviny, manipuluje s nimi a umiestňuje ich na trh je povinný dodržiavať požiadavky a postupy uvedené v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky a v osobitných predpisoch európskej a slovenskej legislatívy
Schválenie priestorov
Okrem povinnosti, ktorú má subjekt, ktorý požiada o registráciu prevádzkarne, voči územne príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, má povinnosti aj voči Úradu verejného zdravotníctva, kde musí požiadať o schválenie priestorov do prevádzky podľa zákona č. 355/2007 z .z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Dokumenty
-
Registrácia charitatívnych organizácií
-
Oznámenie o registrácií prevádzkarne/ zmena činnosti/ uzatvorenie v zmysle čl. 6 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 v platnom znení a v zmysle §6 zákona č.152/95 Z.z
-
Oznámenie o registrácií na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného pôvodu konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam v zmysle nariadenia vlády č.360/2011 Z.z. z 19. októbra 2011
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.