Registrácia prevádzkarní pre potraviny živočíšneho pôvodu
Prevádzkovatelia prevádzkarní sú povinní požiadať územne príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu o registráciu každej prevádzkarne, ktorá je pod ich kontrolou.
Ako sa registrovať?
- Vyplňte príslušné tlačivo
- Žiadosť o registráciu maloobchodnej predajne pre produkty živočíšneho pôvodu, sprostredkovateľov, prepravcov a skladov produktov živočíšneho pôvodu podľa § 40 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a v súlade s článkom 6 Nariadenia (ES) č. 852/2004
alebo - Žiadosť o registráciu prevádzkarne prvovýrobcu pre prvotné produkty rybolovu, vajcia, med, mäso hydiny a králikov, voľne žijúcu zver a zverinu z nej podľa § 40 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a v súlade s článkom 6 Nariadenia (ES) č. 852/2004
alebo - Žiadosť o registráciu prevádzkarne prvovýrobcu alebo prepravcu surového mlieka, pre priamy predaj malého množstva surového mlieka konečným spotrebiteľom na farme a pre maloobchodnú činnosť prvovýrobcu mlieka, ktorá je okrajovou miestnou a obmedzenou činnosťou jeho prevádzkarne podľa § 40 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a v súlade s článkom 6 Nariadenia (ES) č. 852/2004.
- Žiadosť o registráciu maloobchodnej predajne pre produkty živočíšneho pôvodu, sprostredkovateľov, prepravcov a skladov produktov živočíšneho pôvodu podľa § 40 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a v súlade s článkom 6 Nariadenia (ES) č. 852/2004
- Registrácia prevádzky podlieha správnemu poplatku (zákon NR SR č. 427/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov).
- Vyplnené tlačivo odovzdajte na územne príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu – osobne, poštou, alebo zašlite elektronicky, prostredníctvom elektronickej podateľne ústredného portálu verejnej správy (www.slovensko.sk).
- RVPS prevádzku zaregistruje a vydá potvrdenie o registrácii.
- Prevádzkovatelia zaregistrovaných prevádzkarní musia bezodkladne oznamovať príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe všetky závažné zmeny v činnostiach prevádzkarní, ktoré podľa tohto zákona kontroluje vrátane uzavretia existujúcej prevádzkarne, prerušenia alebo ukončenia jej činnosti prostredníctvom tlačiva – Ohlásenie začatia, prerušenia a skončenia činnosti, oznamovanie závažných zmien alebo uzatvorenia existujúcej registrovanej prevádzkarne pre produkty živočíšneho pôvodu.
- Prevádzkovateľ, ktorý vyrába potraviny, manipuluje s nimi a umiestňuje ich na trh je povinný dodržiavať požiadavky a postupy uvedené v osobitných predpisoch európskej a slovenskej legislatívy a v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky.
Mohlo by vás zaujímať
Schválenie priestorov
Okrem povinnosti, ktorú má subjekt, ktorý požiada o registráciu prevádzkarne, voči územne príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, má povinnosti aj voči Úradu verejného zdravotníctva, kde musí požiadať o schválenie priestorov do prevádzky podľa zákona č. 355/2007 z .z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Dokumenty
-
Ohlásenie začatia, prerušenia a skončenia činnosti, oznamovanie závažných zmien alebo uzavretia existujúcej schválenej alebo registrovanej prevádzkarne pre produkty živočíšneho pôvodu – usmernenie
-
Žiadosť o registráciu maloobchodnej predajne pre produkty živočíšneho pôvodu, sprostredkovateľov, prepravcov a skladov produktov živočíšneho pôvodu
-
Žiadosť o registráciu prevádzkarne prvovýrobcu pre prvotné produkty rybolovu, vajcia, med, mäso hydiny a králikov, voľne žijúcu zver a zverinu z nej
-
Žiadosť o registráciu prevádzkarne prvovýrobcu alebo prepravcu surového mlieka, pre priamy predaj malého množstva surového mlieka konečným spotrebiteľom na farme a pre maloobchodnú činnosť prvovýrobcu mlieka, ktorá je okrajovou miestnou a obmedzenou činnosťou jeho prevádzkarne
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.