Beta verzia. Webové sídlo ŠVPS SR je vo vývoji. Zobraziť pôvodnú verziu.

Požiadavky na vysledovateľnosť potravín živočíšneho pôvodu

Európska komisia zverejnila 20. 9. 2011 v Úradnom vestníku EÚ Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 931/2011 z 19. septembra 2011 o požiadavkách na vysledovateľnosť stanovených nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.178/ 2002 v súvislosti s potravinami živočíšneho pôvodu.

Toto nariadenie sa uplatňuje od 1. júla 2012.

Nariadenie (ES) č. 178/2002 ustanovilo všeobecné zásady vysledovateľnosti potravín v článku 18, podľa ktorého sa vyžaduje, aby vysledovateľnosť potravín bola určená na všetkých stupňoch výroby, spracovania a distribúcie. Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov (PPP) musia byť schopní identifikovať osoby, ktoré im potraviny dodali a títo prevádzkovatelia musia byť schopní identifikovať podniky, do ktorých dodali svoje výrobky. Na zabezpečenie toho sú podľa článku 18 nariadenia (ES) č. 178/2002 potrebné meno a adresa PPP, ktorý potraviny dodáva a meno a adresa PPP, ktorému sa potraviny dodali ( požiadavka na základe prístupu „jeden krok späť- jeden krok vpred“, ide o systém identifikácie priameho dodávateľa a priameho zákazníka /odberateľa/ s výnimkou konečných spotrebiteľov). Toto viedlo k niektorým problémom napr., že účtovné doklady niekedy nestačili, aby sa podozrivé potraviny mohli úplne vysledovať, alebo že adresa odosielateľa bola niekedy skôr adresou obchodníka – sprostredkovateľa, a nie schválenej prevádzkarne, odkiaľ boli potraviny živočíšneho pôvodu v skutočnosti odosielané a vysledovateľnosť preto nebola úplná.

Nové vykonávacie nariadenie (EÚ) č. 931/2011 na základe článku 18 odsek 5 nariadenia (ES) č. 178/2002 upravuje požiadavky na vysledovateľnosť osobitne pre sektor potravín živočíšneho pôvodu. Podľa bodu (4) jeho preambuly skúsenosti získané v priebehu vykonávania doterajších predpisov ukázali, že PPP vo všeobecnosti nemali k dispozícii informácie potrebné na zabezpečenie dostatočnosti ich systémov na identifikáciu manipulácie alebo skladovania potravín najmä v odvetví potravín živočíšneho pôvodu. Preto je podľa bodu (5) preambuly vykonávacieho nariadenia vhodné „v záujme správneho uplatňovania požiadaviek článku 18 nariadenia (ES) č. 178/2002 stanoviť určité pravidlá pre špecifické odvetvie potravín živočíšneho pôvodu.“ Dodatočné informácie, ktoré sa musia (s umožnením určitej flexibility, pokiaľ ide o ich formát) poskytovať, sú informácie o objeme/množstve potravín živočíšneho pôvodu, údaje o dávke/šarži/zásielke, podrobný opis potravín a dátum ich odoslania, identifikácia PPP, ktorý potravinu odoslal, identifikácia odosielateľa (vlastníka, predávajúceho), ak sa líši od PPP, ktorý potravinu odoslal a identifikácia PPP, ktorému sa potravina odosiela, ako aj identifikácia príjemcu (vlastníka- kupujúceho), ak sa líši od PPP, kam sa potravina odosiela.

Nariadenie (EÚ) č. 931/2011 sa vzťahuje na

  • Prevádzkovateľov potravinárskych podnikov
    všetkých prevádzkovateľov potravinárskych podnikov vo všetkých fázach výroby, spracovania a distribúcie potravín živočíšneho pôvodu vrátane prvovýrobcov, maloobchodu, veľkoobchodu, sprostredkovateľov, skladovateľov a prepravcov potravín živočíšneho pôvodu,
  • Nespracované výrobky živočíšneho pôvodu
    (ako sú: čerstvé mäso/mäso domácich kopytníkov, mäso hydiny, králičie mäso, zverina/, mleté mäso, mäsové prípravky, mechanicky separované mäso, neošetrené žalúdky, črevá, mechúre, čerstvé aj zmrazené nespracované produkty rybolovu, surové mlieko, vajcia, tekuté vajcia, žabie stehienka, slimáky, med, nespracované produkty s produktmi rastlinného pôvodu /napr. mäsové špízy/, mrazené nespracované produkty živočíšneho pôvodu);
  • Spracované výrobky živočíšneho
    (ako sú: mäsové výrobky, spracované produkty rybolovu /údené, marinované, solené, tepelne ošetrené ryby a pod./, mliečne výrobky, vaječné výrobky, škvarené živočíšne tuky, oškvarky, želatína, kolagén, ošetrené črevá, žalúdky a mechúre, kombinácie spracovaných potravín živočíšneho pôvodu);
  • všetky potraviny živočíšneho pôvodu, na ktoré sa vzťahuje nariadenie (ES) č. 853/2004.

Nariadenie (EÚ) č. 931/2011 sa neuplatňuje na :

  • potraviny nie živočíšneho pôvodu,
  • potraviny obsahujúce výrobky rastlinného pôvodu, ako aj spracované výrobky živočíšneho pôvodu (tzv. zložené výrobky podľa článku 1 druhého odseku nariadenia (ES) č. 853/2004, ako sú zmrzliny, pizza, hotové pokrmy, majonézy, sendviče, dehydrované polievky s mäsovými výťažkami a pod.).

Účinky nariadenia (EÚ) č. 931/2011

  •  Informácie ustanovené vykonávacím nariadením sa poskytujú nad rámec informácií, ktoré sa požadujú na základe príslušných právnych aktov Únie o vysledovateľnosti potravín živočíšneho pôvodu (identifikačné značky podľa nariadenia (ES) č. 853/2004, nariadenie (ES) č. 178/2002, označovanie hovädzieho mäsa, označovanie rýb- tieto požiadavky nie sú dotknuté).
  • Predpis ustanovuje, že určité špecifické informácie pre vysledovateľnosť zásielok potravín živočíšneho pôvodu musia byť k dispozícii prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorým sa tieto potraviny dodávajú. Zodpovednosť za poskytnutie informácií je vždy na PPP, ktorý potraviny zasiela.
  • Pokiaľ ide o formát/formu poskytovania týchto informácií, vykonávacie nariadenie umožňuje (určitú) flexibilitu. Informácie nemusia byť nutne v „papierovej“ forme, ale môžu byť elektronické. V tomto prípade môžu byť zaslané aj vopred /pred príchodom zásielky potravín prijímajúcemu PPP/. Formu (formát) informácií pre prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, ktorému sa zásielka odosiela (komu sa dodáva), ustanovuje článok 3 odsek 3 tretia veta vykonávacieho nariadenia. Podľa nej je vyslovene na dodávateľovi, v akej forme dá k dispozícii príslušné informácie („vhodnú formu, v ktorej sa informácie musia poskytnúť, si môže zvoliť dodávateľ potravín“), podmienkou však je, aby ich mal prevádzkovateľ potravinárskeho podniku, ktorému sa potraviny dodávajú „jasne a jednoznačne k dispozícii“ a „bude si ich môcť vyhľadať“. To znamená, že odberateľ zásielky musí mať vždy prístup k príslušným údajom o zásielke a môže splniť právne požiadavky voči príslušnému orgánu a tieto informácie mu na požiadanie dať k dispozícii. Vo väčšine prípadov sa však predpokladá, že informácie budú na obchodnom doklade (dodacom liste) sprevádzajúcom potravinu, alebo budú jeho prílohou.
  • Povinnosťou prevádzkovateľov potravinárskych podnikov je zabezpečiť, aby prevádzkovateľovi, ktorému sa potraviny dodávajú (a na požiadanie aj príslušnému orgánu), boli k dispozícii tieto informácie nad rámec nariadenia (ES) č. 178/2002:
    1. presný opis potraviny,
    2. objem alebo množstvo potraviny,
    3. názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, odkiaľ sa potravina odoslala (dodávateľ- miesto, odkiaľ sa potravina odosiela),
    4. názov a adresa odosielateľa (vlastníka, predávajúceho), ak sa líši od PPP podľa písmena c), ktorý potravinu odoslal,
    5. názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, ktorému sa potravina odosiela (odberateľ- miesto, kam sa potravina odosiela),
    6. názov a adresa príjemcu (vlastníka, kupujúceho), ak sa líši od PPP podľa písmena e), ktorému sa potravina odosiela,
    7. údaje identifikujúce dávku, šaržu alebo zásielku a
    8. dátum odoslania zásielky.
  • Informácie podľa a) až h) vrátane vstupných a expedičných údajov musia byť denne aktualizované a uchovávané (musia zostať k dispozícii) aspoň dovtedy, kým nemožno primerane predpokladať, že potravina sa spotrebovala (podľa dátumu spotreby alebo minimálnej trvanlivosti).

    USMERNENIE K VYKONÁVANIU ČLÁNKOV 11, 12, 14, 17, 18, 19 A 20 NARIADENIA (ES) č. 178/2002 O VŠEOBECNOM POTRAVINOVOM PRÁVE format PDF určuje, že daňové požiadavky vyžadujú uchovávať obchodné dokumenty obvykle 5 rokov alebo v prípade potravín s uchovateľnosťou dlhšou ako 5 rokov ešte 6 mesiacov po skončení uchovateľnosti potraviny.
  • Vykonávacie nariadenie ovplyvňuje aj požiadavky na dokumentáciu pre zásielky produktov a potravín živočíšneho pôvodu potrebnú na veterinárnu certifikáciu na export do tretích krajín (Ruskej federácie)- pri presunoch surovín na výrobu potravín živočíšneho pôvodu, ktoré podliehajú veterinárnej certifikácii pri vývoze do tretích krajín, sa musí venovať osobitná pozornosť požiadavke uvedenej v článku 3 ods. 1 písm. g) nariadenia. Je nevyhnutné, aby všetky čísla dávok v zásielke boli uvedené v obchodných dokladoch zásielok produktov živočíšneho pôvodu spôsobilých na spracovanie na export.

Uplatňovanie vykonávacieho nariadenia

je záväzné v celom rozsahu a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch. Uplatňuje sa na všetky zásielky potravín živočíšneho pôvodu dodávané od 1. júla 2012.

Pomôžte nám zlepšiť naše služby

Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.

Nepodporovaný prehliadač

Web pravdepodobne nebude dobre pracovať s vaším nepodporovaným prehliadačom. Podporujeme aktuálne verzie prehliadačov ako Chrome, Firefox, Opera, Edge.