Kuchynský odpad
Zákonom č. 79/2015 Z. z., o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, sa zavádzajú nové pojmy a menia sa určité povinnosť pri nakladaní s odpadom (zákon o odpadoch). Tento zákon nadobudol účinnosť 1. januára 2016.
V tejto súvislosti sú zavedené nové pojmy, povinnosti a požiadavky pre všetkých, ktorí tvoria odpad. Každý je povinný nakladať s odpadom alebo inak s ním zaobchádzať takým spôsobom, ktorý neohrozuje zdravie ľudí a nepoškodzuje životné prostredie, a to tak, aby nedochádzalo k a) riziku znečistenia vody, ovzdušia, pôdy, rastlín a živočíchov, b) obťažovaniu okolia hlukom alebo zápachom a c) nepriaznivému vplyvu na krajinu alebo miesta osobitného významu. Z nových pojmov vo vzťahu k vedľajším živočíšnym produktom (VŽP) nás zaujímajú hlavne:
- § 2 ods. 23 Biologický odpad je biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad a z parkov, potravinársky a kuchynský odpad z domácností, reštaurácií, zo stravovacích a z maloobchodných zariadení a porovnateľný odpad z potravinárskych závodov
- § 2 ods.34 Biologicky rozložiteľné komunálne odpady sú všetky druhy biologicky rozložiteľných odpadov, ktoré je možné zaradiť do skupiny 20 Komunálne odpady podľa Katalógu odpadov [§ 68 ods. 3 písm. e)]
Biologický odpad, ktorého súčasťou je aj kuchynský odpad z domácností, reštaurácií, zo stravovacích a z maloobchodných zariadení a porovnateľný odpad z potravinárskych závodov, ak je separovaný sa následne musí zhodnotiť v zmysle platných predpisov.
Mohlo by vás zaujímať
Kuchynský odpad je aj vedľajším živočíšnym produktom (VŽP) ak:
- pochádza z dopravných prostriedkov používaných v medzinárodnej doprave -(kategória 1)
- je určený na kŕmne účely – (kategória 3); (len pre kožušinové zvieratá)
- je určený na spracovanie tlakovou sterilizáciou alebo spracovanie metódami určenými v článku 15 ods. 1 písm. b) prvý pododsek nariadenia (ES) č. 1069/2009, na transformáciu na bioplyn alebo kompostovanie (kategória 3).
Na nakladanie s kuchynským odpadom ako VŽP KAT 3 sa vzťahujú požiadavky Nariadenie EP a Rady (ES) č. 1069/2009, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov neurčených na ľudskú spotrebu a ktorým sa zrušuje nariadenie (ES) č. 1774/2002.
Definícia v zmysle nariadenia (ES) č. 1069/2009:
kuchynský odpad je všetok potravinový odpad vrátane použitého potravinárskeho oleja, ktorý vzniká v reštauráciách, stravovacích zariadeniach a kuchyniach vrátane kuchýň v spoločných stravovacích zariadeniach a kuchýň v domácnostiach. Kuchynský odpad sa podľa čl. 11 nariadenia č. 1069/2009 zakazuje použiť na kŕmenie hospodárskych zvierat s výnimkou kožušinových zvierat, ale aj tie musia požiadať o povolenie výnimky na jeho kŕmenie miestne príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS).
Obec má podľa § 81 zákona o odpadoch povinnosť separovať kuchynský odpad od fyzických osôb – obyvateľov obcí (01.01.2021).Miesta na zber – sústreďovanie kuchynského odpadu a použitých potravinárskych olejov od fyzických osôb (obyvateľov), ktoré zriaďujú obce v zmysle povinnosti určených § 81 zákona o odpadoch sa orgány veterinárnej správy k tomuto zberu nevyjadrujú t.z. že neschvaľujú miesta na zber, spôsob zberu, nádoby a nedávajú k tejto problematike stanoviská. Kompetentným sú len orgány, ktoré sú určené zákonom o odpadoch.
Orgány veterinárnej správy (RVPS) neschvaľujú zber, zhromažďovanie a skladovanie kuchynského odpadu, ktoré má vykonávať obec alebo ňou zazmluvnená oprávnená osoba v zmysle zákona o odpadoch. Schválenie na základe písomnej žiadosti miestne príslušnou RVPS na sklad kuchynských odpadov ako VŽPKAT 3 sa vyžaduje od prevádzkovateľov, ktorý vykonávajú túto činnosť ako podnikanie v zmysle zhodnocovania kuchynského odpadu a použitých potravinárskych olejov- nakladanie s odpadmi.
Orgány veterinárnej správy (RVPS/ŠVPS SR) vstupujú do kontroly nakladania s kuchynským odpadom (KO), len ak je takýto KO prepravovaný na ďalšie spracovanie v zariadení na predbežné spracovanie – hygienizácia alebo do bioplynových staníc (BPS) s hygienizáciou alebo kompostovacieho zariadenia alebo na výrobu organických hnojív z VŽP alebo sa separovaný použitý potravinársky olej prepravuje a spracováva na biopaliva.
Akákoľvek činnosť súvisiaca s nakladaním (zber, preprava, skladovanie, manipulácia, spracovanie) s kuchynským odpadom a použitými potravinárskymi olejmi ako VŽP KAT 3, podlieha požiadavkám nariadenia (ES) č. 1069/2009 a jeho vykonávacieho nariadenia (EÚ) č. 142/2011. Subjekt musí byť registrovaný alebo schválený príslušným orgánom veterinárnej správy.
Kuchynský odpad je možné spracovať len v schválených závodoch a zariadeniach ak používajú na spracovanie tlakovú sterilizáciu alebo niektorú zo schválených metód podľa prílohy č. IV nariadenia EÚ č. 142/2011 alebo sa kompostuje alebo transformuje v bioplynovej stanici podľa prílohy č. V nariadenia EÚ č. 142/2011.
Registrácia
Registráciu zberu a prepravy KO vykonáva ŠVPS SR na základe žiadosti zaslanej prevádzkovateľom ,ak je KO odvážaný na ďalšiu manipuláciu: predbežné spracovanie – hygienizáciu, transformáciu v BPS alebo kompostovacom zariadení, schválené sklady na KO, ak sa v týchto skladoch prekladá KO na zásielky, ktoré idú na spracovanie do BPS, kompostovacie zariadenia alebo hygienizáciu.
Schvaľovanie
RVPS schvaľuje zariadenia na manipuláciu s KO
- sklad VŽP – sústreďovanie zásielok KO od producentov,
- predbežné spracovanie KO – hygienizácia, drvenie,
- BPS,
- kompostovacie zariadenie
- výroba organických hnojív napr. kompostovanie v zakládkách, ak je pridávaný VŽP (hygienizovaný KO, hnoj, bývalé potraviny) alebo OP (mäsokostnú múčku, kafilerický tuk, glycerín získaný z KO) a hotový produkt je ako organické hnojivo uvádzaný na trh s použitím na plodiny – budúce potraviny
Niektoré základné požiadavky na kuchynský odpad podľa nariadenia (EÚ) č. 142/2011, ak sa s ním manipuluje:
A. Predbežné spracovanie – hygienizácia/pasterizácia
Proces hygienizácie prebieha dávkovacím systémom a spracovávaná homogenizovaná surovina musí dosiahnuť nasledovné parametre:
- veľkosť vstupnej suroviny (KO) sa musí drvením dosiahnuť na maximálnu veľkosť častíc 12 mm pred ich vstupom do pasterizačnej/hygienizačnejjednotky,
- dosiahnuť teplotu 70 °C počas 60 minút
- uvedené parametre sa musia monitorovať zariadením alebo prístrojom, kontinuálne zaznamenávať výsledky monitorovacích meraní uvedených vyššie a
- zodpovedajúci systém, pomocou ktorého sa zabraňuje nedostatočnému ohrevu.
B. Bioplynová stanica
Musí byť vybavená pasterizačnou/hygienizačnou jednotkou, ktorú nemožno obísť, ak BPS prijíma surový (nespracovaný) kuchynský odpad priamo alebo ak odoberá už hygienizovaný KO z iného zariadenia, môže ísť priamo na transformáciu. Štandardné parametre transformácie ktorá prebieha vo fermentoroch v bioplynovej stanici a) maximálna veľkosť častíc pred vstupom do jednotky: 12 mm; b) minimálna teplota všetkého materiálu v jednotke: 70 °C; a c) minimálny čas v jednotke bez prerušenia: 60 minút.
C. Kompostovacie zariadenia
Musí byť vybavené uzatvoreným kompostujúcim reaktorom alebo uzatvoreným priestorom, ktorý nemožno obísť, pre VŽP alebo odvodené produkty dovezené do zariadenia, a musí byť vybavené:
- zariadeniami na monitorovanie teploty v reálnom čase;
- prístrojmi na zaznamenávanie výsledkov monitorovacích meraní uvedené v písmenách b) a c), v prípade potreby nepretržite;
- zodpovedajúcim bezpečnostným systémom, pomocou ktorého sa zabraňuje nedostatočnému ohrevu.
Štandardné parametre transformácie kompostovacieho zariadenia
Materiál kategórie 3 – kuchynský odpad, ktorý sa používa ako surovina do kompostovacieho zariadenia musí spĺňať tieto minimálne požiadavky:
a) maximálna veľkosť častíc pred vstupom do jednotky: 12 mm b) minimálna teplota všetkého materiálu v jednotke: 70 °C c) minimálny čas v jednotke bez prerušenia: 60 minút.
Nakladanie s použitými potravinárskymi olejmi (UCO) ako s VŽP KAT 3, podlieha schváleniu podľa nariadenia (ES) č.1069/2009, ak sa UCO použité na výrobu bionafty a niektorá zo zložiek po spracovaní sa použije na kŕmne účely alebo ako surovina do bioplynovej stanice alebo kompostovacieho zariadenia alebo výrobu organických hnojív alebo zúrodňujúcich látok a tieto produkty sa používajú na hnojenie.
Dokumenty
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.