Vyhodnotenie cielených kontrol hygieny potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu v predajniach potravín mimo pracovnej doby č.540 za obdobie od 06.06.2024 do 23.6.2024
Nariadené cielené kontroly boli vyhlásené na základe žiadosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Regionálne veterinárne a potravinové správy v Slovenskej republike vykonali prostredníctvom inšpektorov zintenzívnené úradné kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu v predajniach potravín v čase mimo pracovnej doby inšpektorov – t.j. vo večerných hodinách a cez víkendy, kedy sa nachádza v obchodoch najviac kupujúcich a najväčšie množstvo ponúkaných potravín.
Cielené kontroly prebiehali od 06.06.2024 do 23.6.2024 a boli zamerané na dodržiavanie ustanovení Nariadenia Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín (hygiena potravinárskych priestorov vrátane skladov, hygiena zariadení, manipulácia s potravinami, dodržiavanie zásad osobnej hygieny, dodržiavanie teplotných režimov,…).
Za sledované obdobie bolo vykonaných 223 cielených kontrol.
Vyhodnotenie výsledku kontrol v sledovanom období
Kontrolovaných prevádzok | Cielených kontrol | Kontrol s nedostatkom | % kontrol s nedostatkom | nedostatkov |
---|---|---|---|---|
217 | 223 | 123 | 55,2 | 812 |
Najvyšší počet – 165 kontrol bol vykonaný v hypermarketoch a supermarketoch. Zistené nedostatky boli na mieste riešené udelením 14 blokových pokút v celkovej sume 675 €, ostatné zistené nedostatky budú riešené uložením pokuty v správnom konaní.
Najčastejšie typy zisťovaných nedostatkov
Typ nedostatku | Počet prevádzok so zisteným nedostatkom |
---|---|
Hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok | 73 |
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 53 |
Hygiena predaja | 32 |
Hygiena skladovania | 32 |
Predaj po dátume spotreby/nedovolený predaj po dátume minimálnej trvanlivosti | 21 |
Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov | 9 |
Osobná hygiena | 6 |
Príklady zisťovaných nedostatkov
- prevádzkové priestory v nevyhovujúcom stave údržby (neudržiavané priestory prevádzky a zariadení)
- znečistenie mraziacich a chladiacich zariadení (nedostatočná údržba zariadení, znečistenie, tvorba námrazy)
- znečistené regály a podlahy na predajnej ploche alebo v sklade potravín (znečistenie zbytkami potravín, prachom, nepravidelné a nedostatočné čistenie)
- v mraziarenskom sklade pečiva kondenzát kvapkajúci na uložený tovar (kondenzát nevyvedený do zbernej nádoby, alebo kanalizácie)
- tovar v mraziacom boxe primrznutý k úložnej ploche alebo zdeformovaný vplyvom nadmernej námrazy (nedostatočná kontrola boxu, nepravidelné odmrazovanie, nedostatočná kontrola teploty v boxe)
- znečistené nákupné košíky (nákupné košíky znečistené zbytkami potravín, nedostatočná kontrola a čistenie košíkov)
- príjmová rampa znečistená vtáčím trusom alebo inými nečistotami (voľný prístup vtákov na rampu, nevyhovujúca hygiena a sanitácia v priestoroch rampy)
- výskyt plesní v chladiacom zariadení (nedostatočná kontrola zariadenia, nedostatočné čistenie a dezinfekcia zariadenia)
- nevhodná hygienická manipulácia pri nebalených výrobkoch (nevyhovujúci pracovný odev pracovníkov a osobná hygiena pracovníkov)
- predaj po dátume spotreby (nedostatočná kontrola tovaru v predajni, nevyradenie tovaru po dátume spotreby z predaja)
- predaj tovaru po dátume minimálnej trvanlivosti medzi tovarom s neuplynutým dátumom (nedostatočná kontrola tovaru v predajni, nevyradenie tovaru po dátume minimálnej spotreby z predaja, spoločné uskladnenie)
- zvyšky potravín vo váhových priestoroch samoobslužných predajní (nedostatočná kontrola a čistenie priestorov)
- nedodržaný teplotný režim v chladiacich zariadeniach (nedostatočná kontrola teplotných režimov, nezjednanie nápravy)
- výskyt pavučín v skladoch potravín ( nedostatočná kontrola priestorov predajne, nedostatočné a nepravidelné čistenie)
- výskyt lietajúceho hmyzu alebo mravcov v sklade potravín (nedostatočné opatrenia na zabránenie vstupu hmyzu, nevykonané opatrenia na odstránenie hmyzu zo skladu)
- predaj ovocia a zeleniny s výskytom plesní alebo hniloby (nedostatočná kontrola tovaru pri naskladnení do predajne a počas predaja)
Nedostatky zistené pri CK č. 540 za jednotlivé RVPS
RVPS | BA | BB | BJ | CA | DK | DS | GA | HE | KE | KN | KS | LC | LM | MI | MT | NM | NR | PD | PO |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DDD, evidencia, výskyt škodcov | 2 | ||||||||||||||||||
Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov | 1 | 1 | 2 | 3 | |||||||||||||||
HACCP, SPP a podobné systémy | 11 | ||||||||||||||||||
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 45 | 4 | 3 | 16 | 15 | 18 | 2 | 4 | 2 | 5 | 15 | 1 | |||||||
Hygiena predaja | 44 | 4 | 1 | 6 | 3 | 2 | 8 | 2 | |||||||||||
Hygiena prepravy | |||||||||||||||||||
Hygiena skladovania | 5 | 3 | 11 | 5 | 1 | 5 | 2 | 3 | 1 | 3 | |||||||||
Hygiena technologického zariadenia, pracovné pomôcky | 4 | 2 | 3 | 1 | 26 | 12 | 8 | 12 | 2 | 5 | 7 | 10 | 1 | 2 | 3 | 1 | |||
Klamlivo označené, ponúkané na predaj klamlivým spôsobom | |||||||||||||||||||
Menenie, falšovanie údajov | 2 | ||||||||||||||||||
Nakladanie s odpadom | 1 | 7 | 1 | ||||||||||||||||
Nedostatky v dokumentácií | |||||||||||||||||||
Nevhodné na ľudskú spotrebu | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena | 13 | ||||||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena – Iné | 2 | ||||||||||||||||||
Nevyhovujúce suroviny, výrobky, tovar – Iné | 1 | ||||||||||||||||||
Neznámy pôvod, neschválený alebo neregistrovaný PPP | 1 | ||||||||||||||||||
Osobná hygiena | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Označenie – nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne | 2 | 1 | 3 | 2 | 2 | ||||||||||||||
po DS/DMT | 11 | 10 | 10 | 2 | |||||||||||||||
Poškodený obal, tovar | 3 | ||||||||||||||||||
Školenie zamestnancov | 2 | ||||||||||||||||||
Vybavenosť šatní a sociálnych zariadení | |||||||||||||||||||
Zdraviu škodlivé potraviny | 3 | ||||||||||||||||||
Celkový súčet | 113 | 17 | 6 | 10 | 2 | 17 | 52 | 27 | 39 | 18 | 11 | 5 | 15 | 17 | 22 | 8 | 46 | 6 | 12 |
RVPS | PP | PU | RS | RV | SA | SC | SE | SK | SL | SN | TN | TO | TT | TV | VK | VT | ZA | ZH | ZV |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DDD, evidencia, výskyt škodcov | |||||||||||||||||||
Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov | 5 | 1 | |||||||||||||||||
HACCP, SPP a podobné systémy | 1 | 1 | |||||||||||||||||
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 6 | 2 | 1 | 5 | 4 | 15 | 1 | 2 | 6 | 2 | 4 | 2 | 3 | 4 | 2 | ||||
Hygiena predaja | 17 | 2 | 1 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 10 | |||||||||
Hygiena prepravy | 1 | ||||||||||||||||||
Hygiena skladovania | 23 | 6 | 1 | 5 | 1 | 5 | 1 | 3 | 1 | 7 | 4 | ||||||||
Hygiena technologického zariadenia, pracovné pomôcky | 11 | 7 | 18 | 7 | 6 | 5 | 10 | 1 | 2 | 2 | 17 | 3 | 1 | 1 | 7 | 4 | |||
Klamlivo označené, ponúkané na predaj klamlivým spôsobom | 3 | ||||||||||||||||||
Menenie, falšovanie údajov | |||||||||||||||||||
Nakladanie s odpadom | |||||||||||||||||||
Nedostatky v dokumentácií | 1 | ||||||||||||||||||
Nevhodné na ľudskú spotrebu | 7 | 2 | 1 | 1 | |||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena | |||||||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena – Iné | 1 | 3 | |||||||||||||||||
Nevyhovujúce suroviny, výrobky, tovar – Iné | |||||||||||||||||||
Neznámy pôvod, neschválený alebo neregistrovaný PPP | |||||||||||||||||||
Osobná hygiena | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Označenie – nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 6 | |||||||||||||
po DS/DMT | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 14 | 4 | 1 | 20 | |||||||||
Poškodený obal, tovar | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Školenie zamestnancov | |||||||||||||||||||
Vybavenosť šatní a sociálnych zariadení | 1 | ||||||||||||||||||
Zdraviu škodlivé potraviny | 1 | ||||||||||||||||||
Celkový súčet | 81 | 15 | 1 | 32 | 14 | 5 | 32 | 2 | 10 | 24 | 8 | 8 | 5 | 41 | 11 | 8 | 32 | 34 | 6 |
Zistenia
Pri bežných kontrolách v rámci úradnej kontroly bolo v mesiaci jún vykonaných 2 217 úradných kontrol v obchodnej sieti, z čoho bolo 263 kontrol s nedostatkom, to predstavuje 11,9 % kontrol s nedostatkom.
Pri Cielenej kontrole mimo pracovnej doby zameranej na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny v mesiaci jún 2024 vykonali autorizovaní inšpektori pre kontrolu zhody s obchodnými normami 55 kontrol, z čoho bolo 14 kontrol so zistenými nedostatkami, čo predstavuje 25,4 % kontrol s nedostatkom.
Počas kontroly vykonali inšpektori 374 hodnotení na mieste v 31 prípadoch plodiny nevyhoveli čo predstavuje spolu 423,58 kg ovocia a zeleniny. Plodiny nevyhoveli najčastejšie pre prítomnosť plesne a hniloby, nevyhovujúcu čerstvosť a zdravotný stav plodín.
Pre porovnanie pri bežných kontrolách obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny bolo vykonaných v mesiaci jún 130 kontrol, čoho bolo 24 kontrol so zistenými nedostatkami, čo predstavuje 18,5 % kontrol s nedostatkom.
Pokiaľ ide o zistenia, týkajúce sa nedostatkov v hygiene a v obchodnej kvalite čerstvého ovocia a zeleniny v predajniach po pracovnej dobe, bol zaznamenaný nárast zistení oproti kontrolám v predajniach počas bežnej pracovnej doby inšpektorov. Uvedené poukazuje na opodstatnenosť úradných kontrol, ktoré sú vykonávané aj po pracovnej dobe.
Fotodokumentácia CK 540 mimo pracovnej doby
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.