Vyhodnotenie cielených kontrol hygieny potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu v predajniach potravín mimo pracovnej doby č.540 za obdobie od 06.06.2024 do 23.6.2024
Nariadené cielené kontroly boli vyhlásené na základe žiadosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Regionálne veterinárne a potravinové správy v Slovenskej republike vykonali prostredníctvom inšpektorov zintenzívnené úradné kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu v predajniach potravín v čase mimo pracovnej doby inšpektorov – t.j. vo večerných hodinách a cez víkendy, kedy sa nachádza v obchodoch najviac kupujúcich a najväčšie množstvo ponúkaných potravín.
Cielené kontroly prebiehali od 06.06.2024 do 23.6.2024 a boli zamerané na dodržiavanie ustanovení Nariadenia Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín (hygiena potravinárskych priestorov vrátane skladov, hygiena zariadení, manipulácia s potravinami, dodržiavanie zásad osobnej hygieny, dodržiavanie teplotných režimov,…).
Za sledované obdobie bolo vykonaných 223 cielených kontrol.
Vyhodnotenie výsledku kontrol v sledovanom období
Kontrolovaných prevádzok | Cielených kontrol | Kontrol s nedostatkom | % kontrol s nedostatkom | nedostatkov |
---|---|---|---|---|
217 | 223 | 123 | 55,2 | 812 |
Najvyšší počet – 165 kontrol bol vykonaný v hypermarketoch a supermarketoch. Zistené nedostatky boli na mieste riešené udelením 14 blokových pokút v celkovej sume 675 €, ostatné zistené nedostatky budú riešené uložením pokuty v správnom konaní.
Najčastejšie typy zisťovaných nedostatkov
Typ nedostatku | Počet prevádzok so zisteným nedostatkom |
---|---|
Hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok | 73 |
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 53 |
Hygiena predaja | 32 |
Hygiena skladovania | 32 |
Predaj po dátume spotreby/nedovolený predaj po dátume minimálnej trvanlivosti | 21 |
Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov | 9 |
Osobná hygiena | 6 |
Príklady zisťovaných nedostatkov
- prevádzkové priestory v nevyhovujúcom stave údržby (neudržiavané priestory prevádzky a zariadení)
- znečistenie mraziacich a chladiacich zariadení (nedostatočná údržba zariadení, znečistenie, tvorba námrazy)
- znečistené regály a podlahy na predajnej ploche alebo v sklade potravín (znečistenie zbytkami potravín, prachom, nepravidelné a nedostatočné čistenie)
- v mraziarenskom sklade pečiva kondenzát kvapkajúci na uložený tovar (kondenzát nevyvedený do zbernej nádoby, alebo kanalizácie)
- tovar v mraziacom boxe primrznutý k úložnej ploche alebo zdeformovaný vplyvom nadmernej námrazy (nedostatočná kontrola boxu, nepravidelné odmrazovanie, nedostatočná kontrola teploty v boxe)
- znečistené nákupné košíky (nákupné košíky znečistené zbytkami potravín, nedostatočná kontrola a čistenie košíkov)
- príjmová rampa znečistená vtáčím trusom alebo inými nečistotami (voľný prístup vtákov na rampu, nevyhovujúca hygiena a sanitácia v priestoroch rampy)
- výskyt plesní v chladiacom zariadení (nedostatočná kontrola zariadenia, nedostatočné čistenie a dezinfekcia zariadenia)
- nevhodná hygienická manipulácia pri nebalených výrobkoch (nevyhovujúci pracovný odev pracovníkov a osobná hygiena pracovníkov)
- predaj po dátume spotreby (nedostatočná kontrola tovaru v predajni, nevyradenie tovaru po dátume spotreby z predaja)
- predaj tovaru po dátume minimálnej trvanlivosti medzi tovarom s neuplynutým dátumom (nedostatočná kontrola tovaru v predajni, nevyradenie tovaru po dátume minimálnej spotreby z predaja, spoločné uskladnenie)
- zvyšky potravín vo váhových priestoroch samoobslužných predajní (nedostatočná kontrola a čistenie priestorov)
- nedodržaný teplotný režim v chladiacich zariadeniach (nedostatočná kontrola teplotných režimov, nezjednanie nápravy)
- výskyt pavučín v skladoch potravín ( nedostatočná kontrola priestorov predajne, nedostatočné a nepravidelné čistenie)
- výskyt lietajúceho hmyzu alebo mravcov v sklade potravín (nedostatočné opatrenia na zabránenie vstupu hmyzu, nevykonané opatrenia na odstránenie hmyzu zo skladu)
- predaj ovocia a zeleniny s výskytom plesní alebo hniloby (nedostatočná kontrola tovaru pri naskladnení do predajne a počas predaja)
Nedostatky zistené pri CK č. 540 za jednotlivé RVPS
RVPS | BA | BB | BJ | CA | DK | DS | GA | HE | KE | KN | KS | LC | LM | MI | MT | NM | NR | PD | PO |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DDD, evidencia, výskyt škodcov | 2 | ||||||||||||||||||
Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov | 1 | 1 | 2 | 3 | |||||||||||||||
HACCP, SPP a podobné systémy | 11 | ||||||||||||||||||
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 45 | 4 | 3 | 16 | 15 | 18 | 2 | 4 | 2 | 5 | 15 | 1 | |||||||
Hygiena predaja | 44 | 4 | 1 | 6 | 3 | 2 | 8 | 2 | |||||||||||
Hygiena prepravy | |||||||||||||||||||
Hygiena skladovania | 5 | 3 | 11 | 5 | 1 | 5 | 2 | 3 | 1 | 3 | |||||||||
Hygiena technologického zariadenia, pracovné pomôcky | 4 | 2 | 3 | 1 | 26 | 12 | 8 | 12 | 2 | 5 | 7 | 10 | 1 | 2 | 3 | 1 | |||
Klamlivo označené, ponúkané na predaj klamlivým spôsobom | |||||||||||||||||||
Menenie, falšovanie údajov | 2 | ||||||||||||||||||
Nakladanie s odpadom | 1 | 7 | 1 | ||||||||||||||||
Nedostatky v dokumentácií | |||||||||||||||||||
Nevhodné na ľudskú spotrebu | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena | 13 | ||||||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena – Iné | 2 | ||||||||||||||||||
Nevyhovujúce suroviny, výrobky, tovar – Iné | 1 | ||||||||||||||||||
Neznámy pôvod, neschválený alebo neregistrovaný PPP | 1 | ||||||||||||||||||
Osobná hygiena | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Označenie – nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne | 2 | 1 | 3 | 2 | 2 | ||||||||||||||
po DS/DMT | 11 | 10 | 10 | 2 | |||||||||||||||
Poškodený obal, tovar | 3 | ||||||||||||||||||
Školenie zamestnancov | 2 | ||||||||||||||||||
Vybavenosť šatní a sociálnych zariadení | |||||||||||||||||||
Zdraviu škodlivé potraviny | 3 | ||||||||||||||||||
Celkový súčet | 113 | 17 | 6 | 10 | 2 | 17 | 52 | 27 | 39 | 18 | 11 | 5 | 15 | 17 | 22 | 8 | 46 | 6 | 12 |
RVPS | PP | PU | RS | RV | SA | SC | SE | SK | SL | SN | TN | TO | TT | TV | VK | VT | ZA | ZH | ZV |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
DDD, evidencia, výskyt škodcov | |||||||||||||||||||
Dodržiavanie a evidencia teplotných režimov | 5 | 1 | |||||||||||||||||
HACCP, SPP a podobné systémy | 1 | 1 | |||||||||||||||||
Hygiena budov, hygiena prevádzkarne | 6 | 2 | 1 | 5 | 4 | 15 | 1 | 2 | 6 | 2 | 4 | 2 | 3 | 4 | 2 | ||||
Hygiena predaja | 17 | 2 | 1 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 10 | |||||||||
Hygiena prepravy | 1 | ||||||||||||||||||
Hygiena skladovania | 23 | 6 | 1 | 5 | 1 | 5 | 1 | 3 | 1 | 7 | 4 | ||||||||
Hygiena technologického zariadenia, pracovné pomôcky | 11 | 7 | 18 | 7 | 6 | 5 | 10 | 1 | 2 | 2 | 17 | 3 | 1 | 1 | 7 | 4 | |||
Klamlivo označené, ponúkané na predaj klamlivým spôsobom | 3 | ||||||||||||||||||
Menenie, falšovanie údajov | |||||||||||||||||||
Nakladanie s odpadom | |||||||||||||||||||
Nedostatky v dokumentácií | 1 | ||||||||||||||||||
Nevhodné na ľudskú spotrebu | 7 | 2 | 1 | 1 | |||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena | |||||||||||||||||||
Nevyhovujúca hygiena – Iné | 1 | 3 | |||||||||||||||||
Nevyhovujúce suroviny, výrobky, tovar – Iné | |||||||||||||||||||
Neznámy pôvod, neschválený alebo neregistrovaný PPP | |||||||||||||||||||
Osobná hygiena | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Označenie – nečitateľné, nedostatočné alebo nesprávne | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 6 | |||||||||||||
po DS/DMT | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 14 | 4 | 1 | 20 | |||||||||
Poškodený obal, tovar | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
Školenie zamestnancov | |||||||||||||||||||
Vybavenosť šatní a sociálnych zariadení | 1 | ||||||||||||||||||
Zdraviu škodlivé potraviny | 1 | ||||||||||||||||||
Celkový súčet | 81 | 15 | 1 | 32 | 14 | 5 | 32 | 2 | 10 | 24 | 8 | 8 | 5 | 41 | 11 | 8 | 32 | 34 | 6 |
Zistenia
Pri bežných kontrolách v rámci úradnej kontroly bolo v mesiaci jún vykonaných 2 217 úradných kontrol v obchodnej sieti, z čoho bolo 263 kontrol s nedostatkom, to predstavuje 11,9 % kontrol s nedostatkom.
Pri Cielenej kontrole mimo pracovnej doby zameranej na kontrolu obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny v mesiaci jún 2024 vykonali autorizovaní inšpektori pre kontrolu zhody s obchodnými normami 55 kontrol, z čoho bolo 14 kontrol so zistenými nedostatkami, čo predstavuje 25,4 % kontrol s nedostatkom.
Počas kontroly vykonali inšpektori 374 hodnotení na mieste v 31 prípadoch plodiny nevyhoveli čo predstavuje spolu 423,58 kg ovocia a zeleniny. Plodiny nevyhoveli najčastejšie pre prítomnosť plesne a hniloby, nevyhovujúcu čerstvosť a zdravotný stav plodín.
Pre porovnanie pri bežných kontrolách obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny bolo vykonaných v mesiaci jún 130 kontrol, čoho bolo 24 kontrol so zistenými nedostatkami, čo predstavuje 18,5 % kontrol s nedostatkom.
Pokiaľ ide o zistenia, týkajúce sa nedostatkov v hygiene a v obchodnej kvalite čerstvého ovocia a zeleniny v predajniach po pracovnej dobe, bol zaznamenaný nárast zistení oproti kontrolám v predajniach počas bežnej pracovnej doby inšpektorov. Uvedené poukazuje na opodstatnenosť úradných kontrol, ktoré sú vykonávané aj po pracovnej dobe.