Výsledky z cielenej kontroly zameranej na prídavok kyseliny sorbovej E202 do vín s obsahom zvyškového cukru
Počas cielenej kontroly vykonanej v zmysle zákona č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve v znení neskorších predpisov, v prvom polroku 2023, sa inšpektori oddelenia kontroly vína zamerali na predaj sudových, fľašových vín predávaných v maloobchodných prevádzkach, špecializovaných maloobchodných prevádzkach a vo veľkoobchodných skladoch.
Predmetom kontrol boli hlavne vína s obsahom zvyškového cukru v kvalitatívnych kategóriách vín bez zemepisného označenia, vína s chráneným označením pôvodu (CHOP), prívlastkových vín a tokajských vín.
Podľa súčasnej platnej legislatívy sa môže pridať max 200 mg/l kyseliny sorbovej do vín:
- bez zemepisného označenia,
- s chráneným zemepisným označením CHZO,
- s chráneným označením pôvodu CHOP.
Vína s chráneným označením pôvodu CHOP
Do vín CHOP s prívlastkom sa nesmie pridávať sorban draselný, ale len oxid siričitý (§20 ods. 1. písm. c) zákona 313/2009)
Vyhodnotenie cielenej kontroly
Celkovo bolo prekontrolovaných 130 vzoriek predávaných vín v sudovej a fľašovej forme.
Vyhodnotenie slovenských vín
Prekontrolovaných bolo 70 vzoriek slovenských vín, z čoho 25 vzoriek tvorili prívlastkové vína so zvyškovým cukrom, 22 vzoriek akostné odrodové vína a značkové vína a zvyšných 23 vzoriek, boli vína bez zemepisného označenia. Z výsledkov kontrol vyplýva,
- v kontrolovaných CHOP prívlastkových vínach sa sorban draselný nenachádzal, čo znamená, že pri výrobe a fľašovaní boli dodržané právne ustanovenia.
- v akostných odrodových a značkových vín so zvyškovým cukrom nebol zaznamenaný prídavok sorbanu draselného. Čím možno potvrdiť vysokú profesionalitu sterilného plnenia.
- u vín bez zemepisného označenia boli zistené prídavky sorbanu draselného v zákonom stanovených limitoch.
Vyhodnotenie zahraničných vín
Prekontrolovaných bolo 60 vzoriek zahraničných vín, z čoho najviac bolo
- maďarských – 30 vzoriek,
- českých – 12 vzoriek,
- nemeckých – 6 vzoriek,
- spolu španielských a zmes vín z EU – 12 vzoriek.
V zahraničných vínach boli zistené prídavky sorbanu draselného aj vo vínach CHOP a CHZO, ale v rámci povoleného limitu.
Záver a zhrnutie výsledkov
Počas cielenej kontroly sa nezistili žiadne nevyhovujúce vzorky vín. Súčasné moderné vína sú vyrábané modernými enologickými postupmi, využívaním fyzikálnych a šetrných metód. Z uvedeného dôvodu nie je potrebné proti mikrobiálnemu rozkvaseniu a mikrobiálnej kontaminácii chemicky stabilizovať víno s obsahom zvyškového cukru sorbanom draselným E202.
V súčasnosti sa využívajú šetrné spôsoby ošetrovania vín pri finalizácii a využívanie sterilného plnenia vlastnou fľašovacou linkou alebo zmluvným dodávateľským fľašovaním pojazdných fľašovacích jednotiek.
Pomôžte nám zlepšiť naše služby
Radi by sme získali váš názor na kvalitu našich služieb. Vaše odpovede nám pomôžu lepšie pochopiť vaše potreby a navrhnúť kroky na zlepšenie. Ďakujeme.