Domáca zabíjačka hovädzieho dobytka
Obsahová stránka ešte nie je dokončená, táto časť obsahu je neúplná. Pracujeme na doplnení.
Zabíjanie hovädzieho dobytka (HD) na súkromnú domácu spotrebu je možné, ak je zabíjanie vopred nahlásené (aspoň 1 pracovný deň) na príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu a sú dodržané podmienky uvedené v § 23 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov.
Nakladanie s vedľajšími živočíšnymi produktmi (VŽP)
Pri zabíjaní HD vznikajú viaceré kategórie VŽP klasifikované podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009, ktorým sa ustanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa vedľajších živočíšnych produktov a odvodených produktov neurčených pre ľudskú spotrebu a nakladá sa s nimi podľa určenej kategórie nasledovane:
VŽP KAT 1
V zmysle článku 8 a prílohy V nariadenia (ES) č. 999/2001, ktorým sa stanovujú pravidlá prevencie, kontroly a eradikácie niektorých prenosných spongiformných encefalopatií (TSE) v platnom znení, sú za špecifikovaný rizikový materiál – ŠRM (tkanivá s najvyšším rizikom infekčnosti BSE) považované tkanivá, ktoré sú získané z HD pochádzajúceho:
Zo Slovenska a z iných členských štátov so štatútom zanedbateľného rizika BSE:
- lebka okrem čeľuste vrátane mozgu, očí a miechy zvierat starších ako 12 mesiacov.
Z členských štátov alebo z tretej krajiny s kontrolovaným rizikom alebo neurčeným rizikom BSE:
- lebka okrem čeľuste vrátane mozgu, očí a miechy zvierat starších ako 12 mesiacov,
- chrbtica okrem chvostových stavcov, tŕňových a priečnych výbežkov krčných, hrudníkových a driekových stavcov, stredného krížového hrebeňa a krídel krížovej kosti, ale vrátane dorzálnych koreňových uzlín zvierat starších ako 30 mesiacov a
- mandle, posledné štyri metre tenkého čreva, slepé črevo a mezentérium zvierat bez rozdielu veku.
Neškodné odstraňovanie ŠRM
Jatočné telo HD staršieho ako 12 mesiacov sa po zabití a následných technologických postupoch opracuje rozpolením (poliacou pílou alebo manuálne sekáčom) bez predchádzajúceho odsávania miechy na hovädzie polovice alebo hovädzie štvrte. Následne sa vykoná dôkladné vyčistenie miechového kanála od miechy a jeho okolia od zostatkov nervového tkaniva, kostnej drte a kostných častí, ktoré sa zahrnú do ŠRM.
Producenti ŠRM musia pri zabíjaní HD mimo schválených miest – „domáce zabíjačky“:
- ŠRM neškodne odstraňovať z tela zabíjaného HD
- ŠRM oddelene umiestňovať do označených nádob s textom: materiál/VŽP KAT 1 – „určené len na likvidáciu“,
- ŠRM okamžite zafarbiť (farbivo s methylovou fialovou alebo brilantnou modrou),
- zabezpečiť likvidáciu ŠRM iba v schválenom spracovateľskom závode na VŽP KAT 1 – VAS s.r.o., Mojšová Lúčka alebo schválenej spaľovni,
- povinne uchovať zberný list/obchodný doklad na VŽP KAT 1 – ŠRM minimálne 2 roky.
VŽP KAT 2
- obsah tráviaceho traktu, vrátane obsahu predžalúdkov
- nevyprázdnené predžalúdky a črevá
- patologicky zmenené časti mäsa a vnútorností (zhnisané ložiská, parazity, …)
VŽP KAT 2 je možné odstrániť:
- v spracovateľskom závode na VŽP KAT 2 – VAS s.r.o., Mojšová Lúčka,
- kompostovaním na vlastnom pozemku,
- hnoj využiť len na vlastných pozemkoch zaoraním do pôdy, nesmie ísť na povrchové hnojenie.
VŽP KAT 3
- zmenené mäso a vnútornosti – nevhodné na konzumáciu (napr. krvné zrazeniny)
- kosti, šľachy, chrupavky
- koža
- krv
VŽP KAT 3 je možné odstrániť len:
- v spracovateľskom závode na VŽP KAT 3,
- okrem krvi a kože použiť ako krmivo pre vlastné zvieratá (napr. psy a mačky),
- kompostovaním alebo transformáciou na bioplyn v schválenej bioplynovej stanici alebo v kompostovacom zariadení,
- kože len schválený prepravca na zber a ošetrenie koží.
Aktuálne zoznamy schválených prevádzok, ktoré sú oprávnené manipulovať s VŽP sú dostupné na stránke ŠVPS SR: https://www.svps.sk/zvp/zoznam_zvp.asp?LANG=SK
Náklady spojené s neškodným odstránením VŽP v schválených zariadeniach hradí producent VŽP. Doklad o neškodnom odstránení VŽP (kópiu zberného listu) vystaveného prepravcom alebo pracovníkom zbernej linky spracovateľského závodu (kafilérie, bioplynky, kompostárne) je chovateľ povinný uchovávať najmenej po dobu 2 rokov.