Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych prevádzkarní
Registrácia prevádzkarní podľa § 6 ods. 1 zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších zmien a doplnkov.
Každý prevádzkovateľ potravinárskeho podniku okrem prevádzkovateľov uvedených v § 39 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších zmien a doplnkov oznámi podľa Čl. 6 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 v platnom znení príslušnému orgánu úradnej kontroly potravín [§ 21 ods. 1 písm. b) a e) zákona č.152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších zmien a doplnkov t.j. orgánu verejného zdravotníctva alebo regionálnej veterinárnej a potravinovej správe] každú prevádzkareň podliehajúcu jeho kontrole, ktorá vykonáva činnosť na akomkoľvek stupni výroby, spracúvania a distribúcie potravín na účely registrácie. Vzor oznámenia o registrácii výroby potravín, tabakových výrobkov a činností súvisiacich s ich umiestňovaním na trh je uvedený v prílohe č. 1 zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách.Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku podľa zákona o potravinách oznámi príslušnému orgánu úradnej kontroly potravín aj akúkoľvek významnú zmenu činnosti prevádzkarne a jej prípadné uzatvorenie.
Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku, ktorý vyrába potraviny, manipuluje s nimi a umiestňuje ich na trh je povinný dodržiavať požiadavky a postupy uvedené v Potravinovom kódexe Slovenskej republiky a v osobitných predpisoch (napríklad nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 z 28. januára 2002, ktoré ustanovuje všeobecné zásady a požiadavky zákona o potravinách, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a ktoré ustanovuje postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín v platnom znení, nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín v platnom znení, nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1576/89 z 29. mája 1989 ustanovujúce všeobecné pravidlá na definovanie, opis a uvádzanie liehovín na trh v platnom znení, nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1830/2003 z 22. septembra 2003 o vysledovateľnosti a označovaní geneticky modifikovaných potravín a krmív vyrobených z geneticky modifikovaných organizmov a ktorým sa mení a dopĺňa smernica 2001/18/ES, nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny).
Registrácia prevádzkarne pre prevádzkovateľov predávajúcich potraviny na diaľku a pre prepravcov potravín predávaných na diaľku
Podľa § 6 zákona NR SR č.152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov ( ďalej len „ zákon o potravinách“) každý prevádzkovateľ potravinárskeho podniku vrátane prevádzkovateľa predaja potravín na diaľku je povinný oznámiť príslušnému orgánu úradnej kontroly potravín každú prevádzkareň podliehajúcu jeho kontrole, ktorá vykonáva činnosti na akomkoľvek stupni výroby, spracúvania a distribúcie potravín na účely registrácie. Registrácii podliehajú nielen prevádzkovatelia, ktorí predávajú potraviny na diaľku a zabezpečujú si prepravu potravín vlastnými dopravnými prostriedkami, ale aj zmluvné prepravné spoločnosti. Prepravcovia potravín sú ďalej povinní dodržiavať § 11 zákona o potravinách a Prílohu II Kapitoly IV nariadenia (ES) č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady z 29.apríla 2004 o hygiene potravín v platnom znení.
Registrácia prevádzkarní pre potraviny živočíšneho pôvodu
Oznámenie Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky o zverejnení Zoznamu obchodných názvov produktov rybolovu a produktov akvakultúry formát PDF a Zoznam slovenských obchodných názvov produktov rybolovu a akvakultúry uvádzaných pri predaji konečnému spotrebiteľovi formát XLS, Odkaz na stránku Ministerstva pôdohospodárstva http://www.land.gov.sk/sk/index.php?navID=1&navID2=1&sID=26&id=1428
Schvaľovanie prevádzkarní pre produkty živočíšneho pôvodu pre EU
Schvaľovanie prevádzkarní, ktoré zaobchádzajú, pripravujú alebo produkujú produkty živočíšneho pôvodu, pre ktoré sú ustanovené požiadavky podľa zákona 39/2007 Z.z., ako aj nariadení (ES) č. 853/2004 a musia byť schválené príslušným orgánom v súlade s článkom 31 ods.2 nariadenia (ES) č. 882/2004 v platnom znení a článkom 3 nariadenia (ES) č. 854/2004 v platnom znení.Tabakové výrobky
Registrácia prevádzkarní tabakových výrobkov podľa § 3 zákona 335/2011 Z. z. o tabakových výrobkochPríručky správnej praxe HACCP
- Zoznam národných príručiek správnej hygienickej praxe pre krmivá (formát PDF veľkosť 226kB)
- Zoznam národných príručiek správnej hygienickej praxe pre potraviny (formát PDF veľkosť 290kB)
- Usmerňovací dokument Zavádzanie postupov založených na zásadách HACCP a uľahčenie zavádzania zásad HACCP v určitých potravinárskych podnikoch (formát PDF veľkosť 306kB)
- Príručky osvedčených postupov ochrany zvierat počas usmrcovania na bitúnkoch (formát PDF veľkosť 208kB)
- Vzorová príručka osvedčených postupov ochrany zvierat počas usmrcovania na bitúnkoch (formát PDF veľkosť 984kB)
- Zoznam príručiek správnej hygienickej praxe (aktualizovaný 21.4.2011) (formát PDF veľkosť 134kB)
- Príručka slovenských výrobcov krmív (formát PDF veľkosť 312kB)
- Príručka pre správnu hygienickú prax vo veľkoobchode v EÚ (formát PDF veľkosť 643kB)
- Manuál pre zabezpečenie systému hygieny v maloobchode (formát DOC veľkosť 6920kB)
Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych prevádzkarní
Informácia o príručke k označeniu dátumu a súvisiacim informáciám o potravinách pridané dňa 15.7.2021Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil príručku v dvoch častiach:
Guidance on date marking and related food information: Part 1 (date marking)
Guidance on date marking and related food information: Part 2 (food information)
Príručka má pomôcť prevádzkovateľom potravinárskych podnikov (PPP) pri označovaní potraviny dátumom spotreby alebo dátumom minimálnej trvanlivosti na svojich výrobkoch. Na pomoc PPP pri rozhodovaní o type označenia dátumu bol vyvinutý rozhodovací strom. Okrem toho musia PPP zvážiť, či existujú špecifické požiadavky na označovanie dátumu pre danú kategóriu potravín. Druhá časť príručky má pomôcť PPP pri označovaní podmienok skladovania a časových limitoch spotreby po otvorení balenia potravín alebo po ich rozmrazení.
Na základe pravidiel EFSA, ktorý príručku vydal, je preklad na nekomerčný účel možný, avšak len anglická verzia sa považuje za originálnu. Navyše je potrebné v plnom rozsahu rešpektovať autorské práva.
- Príručka EFSA 1. časť (označenie dátumu) – anglická verzia
- Príručka EFSA 1. časť – slovenský preklad
- Príručka EFSA 2. časť (informácie o potravinách) – anglická verzia
- Príručka EFSA 2. časť – slovenský preklad
Grafické označovanie výživových hodnôt na prednej strane obalupridané dňa 15.7.2021
V zmysle § 9 ods. 2 Zákona NR SR č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov môže prevádzkovateľ potravinárskeho podniku použiť aj inú formu na vyjadrenie alebo prezentáciu označenia výživovej hodnoty potravín, než je uvedená v čl. 29 až 34 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií spotrebiteľom. Zároveň je povinný túto formu nahlásiť Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR).
Grafického označovanie
V zmysle listu MPRV SR je potrebné doložiť MPRV SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správe Slovenskej republiky na vedomie zoznam výrobkov, ktoré budú označované schémou grafického označovania výživových hodnôt na prednej strane obalu a zároveň aj etikety s vyobrazením schémy grafického označovania výživových hodnôt na prednej strane obalu.
- Označovanie pôvodu základnej zložky potravinypridané dňa 2.6.2021
- Usmernenie vo veci konzervačných látok v čerstvom pečive s náplňamipridané dňa 26.05.2020
Zásady krízového plánu pre potravinárske prevádzky
Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov o všeobecných zásadách krízového plánu pre potravinárske prevádzky
pridané dňa 24.04.2020
Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov o všeobecných zásadách krízového plánu pre potravinárske prevádzky, na základe ktorých si prevádzkovatelia potravinárskych podnikov môžu pripraviť špecifické plány na svoje podmienky nájdete na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.
Podmienky k predaju fľašovaných vín v špecializovaných predajniach
Podmienky k predaju fľašovaných vín v špecializovaných predajniach pridané dňa 07.04.2020
Podľa uverejneného výkladu ÚVZ SR k spôsobu určovania možnosti otvorenia prevádzok Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súčasnosti ako tvorca opatrenia OLP/2777/2020 zo dňa 29.03.2020
Predaj potravín prostredníctvom predaja na diaľku
Predaj potravín prostredníctvom predaja na diaľku pridané dňa 06.09.2019
S účinnosťou od 13.06.2014 majú povinnosti predávajúceho aj osoby, ktoré pri predaji tovaru alebo poskytovaní služieb na základe zmluvy uzavretej na diaľku konajú bez oprávnenia na podnikanie.
Registrácia prevádzkarní tabakových výrobkov podľa § 3 zákona 335/2011 Z. z. o tabakových výrobkoch
Ďaľšie
- Informácia pre prevádzkovateľov bezobalových predajní potravín pridané dňa 06.08.2019
- Informácia pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov - ukončenie prechodného obdobia pridané dňa 18.06.2019
-
Prísnejšie predpisy pre kontrolu salmonely v jatočných telách ošípaných
pridané dňa 21.05.2014
Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov musia od 1. júna 2014 podľa nariadenia Komisie (EÚ) č. 217/2014, ktorým sa mení nariadenie (ES) č. 2073/2005, pokiaľ ide o salmonelu v jatočných telách ošípaných, hodnotiť kritériá hygieny procesov v kategórií potravín – „Telá ošípaných“( 2.1.4.) na základe nových prísnejších ukazovateľov... - Otázky a odpovede o uplatňovaní Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 v súvislosti s poskytovaním informácií o potravinách spotrebiteľom formát PDF, veľkosť 684 Kb
-
Požiadavky na mrazené potraviny živočíšneho pôvodu - Nariadenie Komisie (EÚ) č.16/2012
pridané dňa 10.08.2012,
Korigendum č. 16/2012
pridané dňa 12.11.2012
Európska komisia zverejnila 12.1.2012 v Úradnom vestníku EÚ Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 16/2012 z 11. januára 2012, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.853/ 2004, pokiaľ ide o požiadavky na mrazené potraviny živočíšneho pôvodu určené na ľudskú spotrebu. - Požiadavky na vysledovateľnosť potravín živočíšneho pôvodu podľa nariadenia (EÚ) č. 931/2011
pridané dňa 17.07.2012
Európska komisia zverejnila 20. 9. 2011 v Úradnom vestníku EÚ Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 931/2011 z 19. septembra 2011 o požiadavkách na vysledovateľnosť stanovených nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.178/ 2002 v súvislosti s potravinami živočíšneho pôvodu. - Za bezpečnosť potravín nezodpovedá orgán úradnej kontroly, ale primárne prevádzkovateľ potravinárskeho podniku
pridané dňa 22.06.2012
Stála prítomnosť veterinárnych inšpektorov v prevádzkarniach, kde sa vykonávajú veterinárne a iné úradné kontroly, nie je s výnimkou prehliadok pred zabitím a po zabití jatočných zvierat a hydiny na bitúnkoch fyzicky možná a nie je ani ustanovená žiadnym právnym aktom EÚ alebo vnútroštátnym zákonom.. - Od 1. júla 2012 prísnejšie pravidlá na údaje o mrazených potravinách živočíšneho pôvodu a na vysledovateľnosť potravín živočíšneho pôvodu - upozornenie pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov na uplatňovanie novej legislatívy aktualizované dňa 20.06.2012
Od 1. Júla 2012 sa uplatňujú dve nové nariadenia Európskej komisie, ktoré sa týkajú požiadaviek na hygienu a bezpečnosť potravín živočíšneho pôvodu. Ide o Nariadenie Komisie (EÚ) č. 16/2012 a Vykonávacie nariadenie Komisie (ES) č. 931/2011
Na pozretie
- Európska komisia povolila produkt pyrolignínový destilát (číslo FL 21.001) s názvom „rumový éter“ ako látku kategórie „iné aromatické látky“ v tradičných liehovinách tuzemák a tuzemský s výhradou obmedzení uvedených v prílohe k nariadeniu Komisie (EÚ) 2018/1246 z 18. septembra 2018. formát PDF, veľkosť 358 Kb, pridané dňa 14.1.2019
- Povinnosti prevádzkovateľov internetového predaja
formát PDF, veľkosť 132 Kb,
pridané dňa 9.1.2019
- Korigendum k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011
formát PDF, veľkosť 708 Kb
Dňa 30. 9. 2016 bolo v Úradnom vestníku Európskej únie, L 266 ( s. 7-8 ) publikované Korigendum k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým boli vykonané opravy znenia nariadenia zapríčinené nesprávnym prekladom ustanovení, ktoré sa týkajú mäsových výrobkov, mäsových prípravkov a produktov rybolovu. -
Preklad smerníc na odber vzoriek z potravinárskych spracovateľských priestorov a zariadenia
na detekciu Listeria monocytogenes formát PDF, veľkosť 679 Kb
Potraviny na priamu spotrebu môžu byť počas spracovania kontaminované subtypmi Listeria monocytogenes, ktoré perzistujú v spracovateľských závodoch. Preto sa podľa nariadenia (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny požaduje od prevádzkovateľov potravinárskych podnikov, ktorí vyrábajú potraviny na priamu spotrebu povinný odber vzoriek zo spracovateľských priestorov a zariadenia na L. monocytogenes na rutinnom základe podľa schémy odberu vzoriek. Referenčné laboratórium Európskej únie pre L. monocytogenes vypracovalo smernice, ktoré špecifikujú, kde, ako a kedy treba vykonávať sterový odber vzoriek na detekciu L. monocytogenes z povrchov potravinárskych spracovateľských priestorov a zo zariadení pre potraviny na priamu spotrebu. - Žiadosť o povolenie výnimky z uplatňovania nižších maximálnych hodnôt obsahu polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) pre mäsové výrobky údené tradičným spôsobom formát RTF, veľkosť 114 Kb
- Príručka – Správna prax na redukciu kontaminácie mäsových výrobkov polycyklickými aromatickými uhľovodíkmi (PAU) pri údení tradičným spôsobom formát PDF, veľkosť 620 Kb
- V Úradnom Vestníku Európske únie L 310 bolo dňa 9.11.2012 publikované Korigendum k nariadeniu Komisie (EÚ) č. 16/2012 z 11. januára 2012, ktorým sa mení a dopĺňa príloha II k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, pokiaľ ide o požiadavky na mrazené potraviny živočíšneho pôvodu určené na ľudskú spotrebu formát PDF, veľkosť 708 Kb
Informácia o potravinovom reťazci (IPR)
Dokument | |
---|---|
Informácia o potravinovom reťazci (IPR) | |
Vzor IPR pre hydinu | |
Vzor IPR pre hovädzí dobytok, ovce a kozy | |
Vzor IPR pre teľatá mladšie ako 8 mesiacov | |
Vzor IPR pre ošípané | |
Vzor IPR pre kone |